Show voorbereidingen

Hoe show ik mijn alpaca?

Middels dit artikel geven wij wat nuttige informatie en tips over het showen van alpaca’s.

Halstertraining

Het showen van alpaca’s wordt steeds populairder in Nederland en Belgie. Al enkele jaren gaan Nederlanders en Belgen naar de shows in binnen- en buitenland. Belangrijk is het natuurlijk om op de show aan te komen met dieren die goed en netjes aan een halster lopen, zodat de jury de gang en lichaamsbouw van het dier zo correct mogelijk kan beoordelen. Belangrijk is dat u een halster heeft voor uw alpaca dat perfect past. Wanneer het halster te los zit kan deze over de neusgaten terecht komen waardoor uw alpaca niet goed meer kan ademen en dan uiteraard in paniek raakt. Wanneer u ca. drie wekenvoorafgaand aan de show een paar maal per week ongeveer 15 minuten besteedt aan het halstermak maken is uw alpaca normaal gezien gereed om in de showring rond te lopen.

Behalve het halstermak maken moet het dier natuurlijk ook gemakkelijk hanteerbaar zijn. Een keurmeester wil ook de wol beoordelen en moet het dier dus aanraken op plaatsen waar het dier dit niet gewoon is. Oefen hier dus ook al op! 

Showpreparatie

Het is de bedoeling dat u uw showdier in zogenaamde ‘weideconditie’ presenteert. Dit wil grofweg zeggen dat u het dier binnenbrengt alsof het net uit de weide komt.

Het enige wat u doet is de losse strootjes en plukjes verwijderen, met de hand, niet met een borstel want dit kan de vacht beschadigen.

De ideale wollengte voor de showring is zo’n 8-12 cm, maar elke vacht vanaf 5 cm kan gekeurd worden. Een alpaca met een vacht met een lengte onder de vijf centimeter kan niet goed beoordeeld worden en wordt daarom niet toegelaten op de keuring. Alpaca’s met een tweejarige vacht worden op zich wel toegelaten in de showring, maar deze vacht is vaak beschadigd door de lengte of heeft een dusdanige hoeveelheid vuil erin dat het voor de keurmeester moeilijk is de vacht goed te beoordelen. Dit geldt voor de Huacaya. De Suri heeft vaak een vacht van twee jaar

Gaat u vooral niet wassen, knippen en föhnen. Is de alpaca vies gebruikt u het beste enkel water, zeker geen shampoo! U wast dan alle mooie kwaliteiten uit de vacht en de keurmeester zal uw dier onderwaarderen.

Deelname aan een show in het buitenland

Nederlandse leden naar een show in België

Nederlandse leden die met dieren willen deelnemen aan de show in Belgie moeten bij de NVWA exportpapieren aanvragen met een toestemmingsbrief om direct na de show terug te mogen keren naar eigen stal. Het stappenplan wat u moet volgen is als volgt:

  1. eHerkenning aanvragen (indien u dit nog niet heeft gedaan..);
  2. Transportvergunning aanvragen;
  3. Aanvraag export NVWA

Zie voor deze puntenNieuws vanuit de Nederlandse overheid

Om terug te mogen keren naar Nederland is een toestemmingsbrief nodig van het NVWA. De vereniging zal de gegevens van de deelnemers incl. de chipnummers van de dieren doorgeven aan de NVWA, waarna u automatisch een brief ontvangt dat u terug mag keren op de dag dat de show is afgelopen.

Deze brief is nodig bij uw exportpapieren, zodat de Belgische autoriteit FAVV de benodigde stempel op de exportpapieren kan zetten. Het kan zijn dat na terugkeer in Nederland een ambtenaar van het NVWA uw papieren komt controleren. Zorg daarom dat deze weer mee teruggenomen worden en bewaar ze goed!

Belgische leden naar een show in Nederland

Het VWA stelt strikte eisen aan de exportpapieren. Gelieve ervoor te zorgen dat u deze in orde heeft en dat u bij aankomst bij de show de volgende papieren kunt overhandigen:

  1. Certificaat voor de Intracommunautaire handel
  2. Kopie van de uitslagen van de bloedmonsters van het laboratorium, alsmede het controle rapport voor tbc opgemaakt door de dierenarts. De ambtenaar van het NVWA zal het retourdocument pas afstempelen als alle papieren in orde zijn, zodat u veilig kunt terugkeren naar huis.

Op de dag zelf

Op de dag van de show bent u steeds zelf verantwoordelijk voor de verzorging van uw dieren. Zorg natuurlijk ook dat uw hokken schoon zijn. Let goed op het tijdsschema, de keurmeester houdt er niet van om te wachten op een dier!

In de ring

in de showring

Elk dier in een klasse heeft een nummer. Dit nummer is meteen de volgorde van binnenkomst. De dieren zijn genummerd op leeftijd, zodat de keurmeester binnen een leeftijdsklasse toch wat onderscheid kan maken tussen de jongste en oudste dieren. Zorg dat u klaarstaat bij de ingang van de showring. Let goed op de keurmeester en de ringmeester, zij geven u het seintje wanneer u de ring binnen mag.

Elke keurmeester houdt er een andere stijl op na, maar de meeste keurmeesters willen dat u eerst recht op hen afloopt zodat zij de bouw en dan vooral de voorbenen goed kunnen bekijken. Daarna loopt u van hem weg zodat de achterhand beoordeeld kan worden. Na een rondje gelopen te hebben worden de alpaca’s langs elkaar opgesteld in het midden van de ring.

De keurmeester komt nu bij elke alpaca langs om dit dier goed te kunnen beoordelen. In eerste instantie zal de keurmeester vragen de tanden te tonen om te zien of er sprake is van een onder- of over-bite. Wees hierop voorbereid en train dit ook met uw dier, zodat het gewend is dat de lippen van elkaar worden geduwd

Zorg dat u de alpaca goed kent die bij u staat. De keurmeester vraagt vaak naar de exacte leeftijd in maanden. Houdt altijd de keurmeester goed in de gaten. Hij vraagt u misschien om een stapje naar voren te doen, een extra rondje te lopen etc.

De prijsuitreiking

Vanuit elke klasse wordt er een top 3 tot 6 samengesteld. Deze alpaca’s worden naar voren geroepen en moeten zich daar opstellen. Een keurmeester heeft het recht om geen eerste plaats uit te reiken wanneer hij de kwaliteit niet goed genoeg vindt.

Nu komt het interessantste van de show; tijdens een ereronde legt de keurmeester uit waarom hij de dieren in deze volgorde heeft staan. Hier kunnen we natuurlijk allemaal van leren

De Grand Champion

Aan het einde van de dag komen de winnaars en de nummers twee van elke klasse weer in de ring. Het is nu aan de jury om uit al deze alpaca’s de kampioen en reservekampioen uit te zoeken. Tenslotte wordt uit alle kampioenen de Grand Champion of Best of Show gekozen.

De vachtkeuring

1e prijs vachtkeuring

Los van de gewone keuring in de showring staat de vachtkeuring. Hiervoor stuurt u enkel de vacht van een alpaca in. De keurmeester beoordeeld dus alleen de vacht en ziet het dier zelf niet. Ook bij de vachten worden verschillende klassen gemaakt en een kampioen gekozen. De vachtkeuring is een leuke manier om kennis te maken met de shows. Iedereen heeft nog wel ergens een zak met wol liggen, waarom stuurt u deze niet in?

Tenslotte

Om een show zo goed mogelijk te laten verlopen is er een showreglement opgesteld waarvan de deelnemers op de hoogte dienen te zijn.

Wij wensen u veel succes met het showen van uw alpaca of vachten. Het is voor iedere deelnemer een leuke maar vooral leerzame ervaring. Tot op de show!

Kies uw taal / choose your language / Choisissez votre langue