ALPACASHOW BOEKEL (NL): VOORJAARSSHOW – 14 en 15 maart 2020

Deze vindt plaats op Zaterdag 14 en zondag 15 maart 2020 in de Tuinmarkthallen Boekel, Gemertseweg 9a, 5427 ET Boekel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Informatie voor bezoekers:

Bezoekers zijn welkom op zaterdagmiddag vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur en op zondag vanaf 09:00 uur tot 17:00 uur. De entree bedraagt € 5,00 per persoon per dag. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen.

Wat houdt een Alpacashow in?
Er zullen ca. 250 alpaca’s in de Tuinmarkthallen gekeurd worden door een internationale keurmeester. Er wordt gekeken naar de kwaliteit van de wol en de bouw van het dier. De alpaca’s worden ingedeeld op leeftijd, geslacht en kleur en per groepje zullen de alpaca’s, elk met hun begeleider, de ring in komen voor de keuring. Uit het groepje wordt een prijswinnaar gekozen. Nadat alle leeftijden per geslacht en dezelfde kleur zijn gekeurd wordt er een kampioen en een reserve kampioen voor die betreffende kleur aangewezen door de keurmeester. Uiteindelijk zal er na alle keuringen een kampioen Female en een kampioen Male uitrollen, waaruit op zondag als laatste de keurmeester de Grand Champion zal aanwijzen. Naast de keuring zijn er ook leuke standjes waarin diverse (alpaca-gerelateerde) producten te koop worden aangeboden.

Op zondag is een aparte klasse voor kinderen van 6-12 jaar oud. Dit is de Junior Handler klasse. Kinderen kunnen hieraan meedoen en zullen op dezelfde manier worden gejureerd als de volwassen klasse. Dit is één ronde. De kinderen moeten hiervoor wél vooraf met een deelnemende alpacafokker geregeld hebben dat zij met een voor de show ingeschreven alpaca de ring in mogen.

Voor aanvullende informatie kunt u onze Showcommissie mailen.

Informatie voor standhouders:

Heeft u ook leuke producten te koop en wilt u deze tijdens de Alpacashow presenteren? Dan is er is voor standhouders de mogelijkheid om producten aan te bieden.
Wij verwachten ca. 1000-1500 bezoekers. Het is altijd een gezellige drukte rondom de show! Vanaf 15 december a.s. gaan de inschrijvingen open en kunt u een tafel van ca. 2 x 1 m. reserveren, ofwel vloeroppervlakte (ca. 5 m2) voor uw eigen stand.

Op zaterdagmorgen 14 maart kunt u uw tafel inrichten c.q. stand opbouwen, die tot zondagavond nadat de show is afgelopen, moet blijven staan.
Aan bezoekers en deelnemers wordt een gratis catalogus van de keuring verstrekt waarin wij advertentieruimte aanbieden. De catalogus is op A-5 formaat. De tarieven vind u terug bij sponsormogelijkheden. Via het formulier kunt u een tafel, vloerruimte of andere sponsormogelijkheden reserveren.

Informatie voor deelnemers:

De inschrijving opent op 5 januari en sluit op 2 februari 2020 of eerder indien het maximum aantal dieren van 250 is bereikt! Per deelnemer mogen maximaal 7 dieren ingeschreven worden. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt! Alle dieren dienen geregistreerd te zijn in ZooEasy. Via het ledenportaal kunt u uw dieren aanmelden voor de show.

Loterij:

Evenals vorig jaar wordt er voor het publiek een leuke loterij georganiseerd. Hiervoor zijn wij altijd op zoek naar leuke prijzen. Wanneer u iets leuks wilt doneren, wilt u dan s.v.p. contact opnemen met De Showcommissie? Uiteraard kunt u ook op de showdag zelf nog prijzen doneren. U kunt uw prijs (eventueel voorzien van uw visitekaartje) afgeven bij de AAB-stand.

Nakomelingenklasse:

Voor een hengst bestaat één team uit 3 nakomelingen van verschillende moeders. Voor een merrie geldt dat één team bestaat uit 2 nakomelingen van verschillende vaders. De hengst en/of merrie kunnen slechts ingeschreven worden met toestemming van de eigenaar. U kunt inschrijven via het ledenportaal.

Aanleveren dieren:

De dieren kunnen aangeleverd worden op: zaterdag 14 maart tussen 09.00 uur en 11.00 uur. Kleurcontrole vindt alleen plaats op verzoek van de fokker. Bij aankomst vindt een controle plaats op chipnummers. Een dierenarts zal aanwezig zijn en dit nummer, alsmede de gezondheid van de dieren controleren. Laat de dierenarts, die de gezondheidsverklaring komt ondertekenen, controleren of de chip nog aanwezig is bij uw dier! Is dit niet het geval, dan wordt uw alpaca niet toegelaten tot de show. De dierenarts dient hiervoor een grote chipreader ter beschikking te hebben.

Boxen:

Elke deelnemer kan maximaal over 3 boxen beschikken. Houdt hier rekening mee wanneer u dieren inschrijft! Het aantal boxen moet u opgeven bij uw inschrijvingen.In een box kunnen 4 jonge dieren of 3 volwassen dieren. De organisatie zorgt deze keer voor tapijt in de boxen; op deze manier is er geen stro meer nodig. U dient zelf voor hooi te zorgen. Water is aanwezig, neem hiervoor zelf emmers of bakken mee. Verder vragen wij u vriendelijk zelf uw box schoon te houden door regelmatig mest te ruimen. Neem zelf een schepje mee. Aan elke deelnemer wordt minimaal 1 ventilator ter beschikking gesteld.

Tafel:

Indien u een tafel naast uw box wenst, bijvoorbeeld als u wat leuke alpaca gerelateerde spulletjes wilt uitstallen, dan kunt u deze reserveren bij Sponsormogelijkheden onder het inschrijfformulier. ‘

Deelname:

Om de dieren goed te kunnen keuren dient de vacht een minimale lengte te hebben van 5 cm. Alleen dieren die minstens 28 dagen aaneengesloten op uw bedrijf / farm verblijven kunnen deelnemen aan een show. Minimum leeftijd is 6 maanden. Dieren die jonger zijn kunnen niet ingeschreven worden.

Tarieven:

Onderstaand vindt u een overzicht van de tarieven (incl. btw) voor deelname shows:

Inschrijving per dier € 30,00
Inschrijving progeny team € 0,00
Huur box € 30,00

(bovengenoemde bedragen zijn incl. btw)

Na de sluitingsdatum voor de inschrijving van de dieren zult u een factuur ontvangen.

Jury:

Keurmeester Liz Barlow is afkomstig uit Engeland en heeft daar al vele shows gejureerd. Tevens is ze jurylid geweest in oa Frankrijk en Duitsland en was ze eenmaal eerder op een alpacashow in Nederland (2011 Westerlee – Groningen).

 

Showreglement:

Tijdens elke show krijgen wij met showregels te maken waar iedereen zich aan dient te houden. Lees het showreglement goed door en let vooral op de wijzigingen die in ‘geel’zijn aangemerkt.

Informatie voor Belgische deelnemers

Uitspraak NVWA m.b.t. regelgeving om onder bepaalde voorwaarden wel vanuit BTV gebied naar Nederland te mogen (terug) komen.

In nauw overleg met de NVWA heeft deze besloten dat Belgische dieren aan de in maart geplande show in Boekel kunnen meedoen. Dit mag alleen onder de volgende voorwaarden:

• Gebruikelijke eisen m.b.t. quarantaine (de dieren moeten 30 dagen voorafgaande aan de export op eenzelfde plaats verblijven)

• Gebruikelijke eisen m.b.t. het transport en de te ontsmetten transportmiddelen

• Gebruikelijke bloedtest brucellose en de tbc-test binnen 30 dagen voor export

• Gebruikelijke ontheffing van de Belgische autoriteit, waarin zij akkoord gaan met de ontvangst van de dieren, die minder dan 30 dagen verbleven op één locatie in Nederland. Tevens dienen zij in te stemmen met de methode van certificering en zal op de gebruikelijke manier een NVWA dierenarts op de show de gezondheid van de dieren en de exportpapieren controleren en, als er geen klinische verschijnselen zijn van medische aandoening, het Belgische certificaat voor terugkeer ondertekenen

• In verband met Blauwtong moeten de dieren aantoonbaar volledig gevaccineerd zijn met het vaccin dat werkzaam is tegen het BTV virus type 8: (B.v. Bluevac BTV8).
Minimaal 3 weken na de vaccinatie moet door middel van een bloedtest worden aangetoond dat de alpaca voldoende antistoffen tegen BTV heeft opgebouwd. (serologisch onderzoek).

Indien een Nederlandse alpaca wil deelnemen aan een show in België dan kan, door het voldoen aan de bovenstaande voorwaarden inclusief volwaardig BTV vaccinatie en serologisch onderzoek, ook hiervoor ontheffing worden afgegeven.

Ten alle tijden zal de NVWA voordat zij ontheffing verleent opnieuw bij LNV toetsen of de dierengezondheidsstatus van het ontvangende land niet is veranderd. Daarnaast heeft onze AAB veterinair adviseur verklaard dat de regelgeving i.v.m. blauwtong enkel een wettelijk aspect heeft, en slechts een zeer verwaarloosbaar bio sanitair aspect met betrekking tot de gezondheid van de alpaca’s op de show.

Mogelijke extra kosten:

Het vaccin Bluevac BTV8 kost slechts enkele euro’s. De bloedanalyse op BTV antistoffen komt per analyse op 30-35 euro bij Diergezondheidszorg en natuurlijk kosten van de dierenarts voor het zetten van de vaccin en nemen van bloedstaal voor analyse.

Mogelijke nadelige bijwerking vaccin:

Zijn momenteel bij toediening op de alpaca nog onbekend. Het middel wordt wel al jaren toegepast op andere diersoorten, zoals schapen en runderen. Het risico op ernstige bijwerkingen wordt derhalve ingeschat als nihil of laag, maar meer zekerheid hierover kan pas op langere termijn uitwijzen. Net zoals bij andere vaccins is een lokale entreactie mogelijk. Dit is echter steeds van voorbijgaande aard.

Tot slot

De vereniging wil deelname van Belgische dieren op de Alpacashow te Boekel op 14 en 15 maart a.s. faciliteren en het mogelijk maken dat deelname voor Belgische fokkers onder bovenstaande voorwaarden mogelijk is.

Verblijf:

CITY RESORT HOTEL MILL
Hoogveldseweg 1
5451 AA Mill

Hier zal ook op zaterdagavond 14 maart a.s. het fokkersdiner plaatsvinden.

Dekgeldveiling:

Tijdens de shows zullen er een aantal dekkingen geveild worden van diverse dekhengsten. De opbrengst komt voor de helft ten goede aan de vereniging en voor de helft aan de fokker voor het beschikbaar stellen van zijn/haar hengst.

De volgende hengsten zijn geselecteerd:

 

Sponsoring:

Hartelijk dank aan onze sponsoren:
High Meadow Farm – Hoofdsponsor
Lubosch Land – Colour Champion White
Legendary Alpacas – Colour Champion Fawn
Alpaca Vekofarm – Colour Champion Brown
Alpacafarm Tienda Molino – Colour Champion Black
Alpaca Hacienda Holland – Grand Champion Huacaya

Zonder sponsoring zal het steeds moeilijker worden om de shows in de toekomst te blijven continueren en verbeteren. De showcommissie, samen met de showteams, doet haar uiterste best om sponsoring aantrekkelijk te maken voor leden, maar ook voor niet-leden!

Leden van de AAB kunnen hun sponsoring aanvragen via het Ledenportaal.

Voor het plaatsen van een advertentie hebben wij een pdf-file nodig met hoge resolutie (300 ppi op ware grootte) in full colour. Advertenties moeten aangeleverd worden vóór 15 januari 2020.

 

Niet-leden van de AAB kunnen hun sponsoring aanvragen rechtstreeks onder de show.

 

 

Nieuwsberichten

Sponsors