ALPACASHOW DRACHTEN (NL): VOORJAARSSHOW – 8 en 9 FEBRUARI 2020

Deze vindt plaats op Zaterdag 8 en zondag 9 februari 2020 in het Fries Congrescentrum Drachten, Oprijlaan 3, 9205 BZ Drachten

 

INFORMATIE VOOR BEZOEKERS

Bezoekers zijn welkom op zaterdagmiddag vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur en op zondag vanaf 09:00 uur tot 17:00 uur. De entree bedraagt € 3,00 per persoon per dag en een passe-partout voor 2 dagen kost € 5,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen.

Tijdens de alpacashow worden alpaca’s uit Nederland gekeurd door een jurylid. In diverse ronden werken we toe naar kleurkampioenen en de uiteindelijke Grand Champion van deze show. Daarnaast is er de Nakomelingenklasse. Hierin zullen hengsten en merries worden gekeurd op hun nageslacht.

Voor aanvullende informatie kunt u onze Showcommissie mailen.

Er is een aparte klasse voor kinderen van 6-12 jaar oud. Dit is de Junior Handler klasse. Kinderen kunnen hieraan meedoen en zullen op dezelfde manier worden gejureerd als de volwassen klasse. Dit is één ronde. De kinderen moeten hiervoor wél vooraf met een deelnemende alpacafokker geregeld hebben dat zij met een voor de show ingeschreven alpaca de ring in mogen.

Programma (onder voorbehoud):

Zaterdag 8 februari 2020
08:00 – 11.00 aanlevering dieren (tevens is het mogelijk om stands op te bouwen)
12.00 – 17.00 Alpaca keuring en Expo
19:00 – 21.30 fokkersdiner met veiling

Zondag 9 februari 2020
09.00 – 17:00 Alpaca keuring en Expo
12:00 – 12.45 Dekhengstenveiling
15:00 – 15:30 Nakomelingenklasse
15:30 – 17:30 Bekendmaking Colour Champions, Champion Suri en Grand Champion Huacaya.

Gedurende de keuring zijn er leuke activiteiten voor de kids, zoals:

  • Met een alpaca op de foto
  • Schminkpret met Marloes
  • Junior Handler klasse
  • De Gelaarsde Kat dierenshow
  • Knutsel- en activiteitenhoek

Informatie voor standhouders:

Wij verwachten tussen de 2000 en 3000 bezoekers. Er is voor standhouders ruim de mogelijkheid om producten aan te bieden. Er kan tevens vloerruimte worden gereserveerd voor het plaatsen van een eigen stand. Aan bezoekers en deelnemers wordt een gratis catalogus van de keuring verstrekt waarin wij advertentieruimte aanbieden.

Wilt u uw producten aanbieden? U kunt vanaf 1 december a.s. uw tafel/vloerruimte of andere sponsormogelijkheden reserveren via het sponsorformulier.

Aangezien wij groots willen uitpakken met de Expo hebben we voor iedereen die graag een kraam of vloeroppervlakte wil huren schappelijke huurprijzen. Bij twee dagen huur is de tweede dag gratis!

INFORMATIE VOOR DEELNEMERS

Aanmelding dieren

U kunt u inschrijven voor de alpacashow in Drachten via het Ledenportaal.

De inschrijving opent op 1 december 2019 en zal sluiten op 5 januari 2020 of eerder wanneer het maximum aantal dieren van 250 is bereikt! Per deelnemer mogen maximaal 7 dieren worden ingeschreven. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt! Alleen alpaca’s die volledig geregistreerd staan bij de Alpaca Association Benelux mogen deelnemen aan de show. Per deelnemer mogen maximaal 7 dieren en maximaal 3 boxen worden geboekt.

Om deelname met alpaca’s van het type suri te stimuleren, worden deze niet meegeteld in het totaal aantal in te schrijven dieren. Wilt u naast uw huacaya’s ook nog suri’s aanmelden en zou u hiermee boven het aantal van 7 dieren uitkomen, stuur dan s.v.p. een mail aan  De Showcommissie en vermeld hierin de Stamboeknummers, de namen en de geboortedata van de aan te melden suri’s. Naast uw huacaya’s mag u nog maximaal 7 suri’s inschrijven voor de show.

Het is helaas NIET mogelijk voor Belgische en Luxemburgse leden om deel te nemen aan de show in Drachten!

 

Aanmelding Nakomelingenklasse

U kunt voor de Nakomelingenklasse inschrijven via de website of op de eerste showdag bij het secretariaat, vóórdat de keuring begint. Voor een hengst bestaat één team uit 3 nakomelingen van verschillende moeders. Voor een merrie geldt dat één team bestaat uit 2 nakomelingen van verschillende vaders. De hengst en/of merrie kunnen slechts ingeschreven worden met toestemming van de eigenaar.

U kunt uw nakomelingenteam inschrijven via het Ledenportaal.

 

Aanmelding Junior Handler:

De Junior Handler klassen worden op zaterdagmiddag, op zondagochtend en op zondagmiddag gehouden (onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen) en met een maximum van 7 inschrijvingen per ring.

Aanmelding kan via het Ledenportaal en tijdens de show zelf op de zaterdag en zondagochtend bij de stand van het secretariaat. De dieren die meedoen aan de Junior Handler moeten ook deelnemen aan de show!

 

Deelname:

Alle dieren die ingeschreven worden voor de show dienen tijdig en volledig geregistreerd te zijn bij de Alpaca Association Benelux.

voor onze Nederlandse leden
Overheidsregel (nVWA): Na deelname van alpaca’s aan een tentoonstelling/show in Nederland mogen deze alpaca’s na terugkeer gedurende 21 dagen niet naar een ander bedrijf, maar wel binnen 21 dagen naar een andere tentoonstelling/show in Nederland en terugkeren naar het eigen bedrijf. Voor de overige alpaca’s op hetzelfde bedrijf gelden geen beperkingen om ze binnen Nederland te verplaatsen.

Bij deelname van alpaca’s aan een tentoonstelling/show in het buitenland moeten de dieren officieel 30 dagen in het land waar de show wordt georganiseerd verblijven. Dit om te voorkomen dat een mogelijk opgelopen infectie van een ernstige dierziekte tijdens de show ongemerkt mee terug wordt genomen naar Nederland. Het nVWA mag een ontheffing afgeven voor deelname aan shows in het buitenland en terugkeer na de show, mits voorkomen wordt dat de overige dieren in Nederland risico lopen op een ongemerkte invoer van dierziekten. Dit laatste heeft tot gevolg dat de nVWA in haar ontheffing zal opnemen dat alle dieren op het bedrijf na terugkomst van de buitenlandse show het bedrijf gedurende 21 dagen niet mogen verlaten. De blokkade van 21 dagen geldt dus voor het hele bedrijf.

Aan de Alpacashow Drachten kunnen geen Belgische dieren meedoen. In nauw overleg met de NVWA is besloten Belgische dieren wel toe te staan op de Alpacashow in Boekel op 14-15 maart 2020 (zie Alpacashow Boekel voor nadere informatie).

Raadpleeg tevens het Showreglement.

 

Showreglement:

Tijdens elke show krijgen wij met showregels te maken waar iedereen zich aan dient te houden. Lees het actuele Showreglement aandachtig door!

 

Aanleveren dieren

Dieren kunnen op zaterdag 8 februari 2020 tussen 08:00 en 11.00 uur worden aangeleverd. Er is een dierenarts aanwezig die een gezondheidscontrole zal uitvoeren. U dient alle documenten bij aankomst te overhandigen: de gezondheidsverklaring en eventuele exportdocumenten. Bij aankomst vindt er slechts op verzoek van de fokker een kleurcontrole plaats. Alle dieren moeten aanwezig zijn gedurende de show tot en met het einde van de show. Let op: laat uw eigen dierenarts bij het opmaken van de gezondheidsverklaring checken of de chipnummers nog aanwezig zijn en of de nummers kloppen met die op de gezondheidsverklaring. Indien dit bij aankomst niet het geval blijkt te zijn kan het betreffende dier niet meedoen aan de show! De dierenarts dient voor de controle van de chips een grote chipreader ter beschikking te hebben.

 

Boxen:

U dient zelf aan te geven hoeveel boxen u wilt reserveren met een minimum van 1 box. Het benodigd aantal boxen zal worden berekend tijdens het inschrijven van de dieren op basis van het aantal. Let er echter zelf op dat u in totaliteit voldoende boxen heeft gereserveerd, zodat u volwassen hengsten en merries uit elkaar kunt plaatsen of eventueel een volwassen dekhengst in een aparte box kunt zetten. Indien u onvoldoende boxen reserveert kan het zijn dat er ter plekke geen boxen meer beschikbaar zijn. Het Showteam beslist ter plaatse wat de consequenties hiervan zijn.

Vanwege de strenge eisen die gesteld worden aan Biosecurity zal de organisatie voldoende ruimte inplannen tussen de boxen.

In een box kunnen 4 jonge dieren of 3 volwassen dieren. U dient zelf voor hooi en waterbakken te zorgen. De organisatie zorgt in de boxen voor bodembedekking. Verder vragen wij u vriendelijk zelf uw box schoon te houden door regelmatig mest te ruimen. Neem zelf een schepje mee.

 

Ventilatoren:

De organisatie stelt per fokker één ventilator ter beschikking. Het is niet toegestaan om deze zelf mee te nemen in verband met de veiligheid en capaciteit van het stroomnetwerk.

 

Tarieven:

Onderstaand vindt u een overzicht van de tarieven voor deelname aan de show:

Inschrijving per dier € 30,00
Inschrijving progenyteam € 0,00
Huur box € 30,00
Inschrijving Junior Handler € 0,00

(bovengenoemde bedragen zijn incl. btw)

Na de sluitingsdatum voor de inschrijving van de dieren zult u een factuur ontvangen.

Jury:

Jude Anderson uit de VS zal deze show jureren.

Jude Anderson

Senior Judge Jude Anderson is nog nooit in Nederland geweest en we zijn zeer blij haar te mogen ontvangen op de Expo. Haar CV is ronduit indrukwekkend te noemen. Ze is Amerikaans en Australisch jurylid en is inmiddels de hele wereld over gereisd om alpaca’s te keuren.

DEKGELDVEILING

Tijdens de shows zullen er een aantal dekkingen geveild worden van diverse dekhengsten. De opbrengst komt voor de helft ten goede aan de vereniging en voor de helft aan de fokker voor het beschikbaar stellen van zijn/haar hengst.

De volgende hengsten zijn geselecteerd:

Tienda Molino Loxely – Alpacafarm Tienda Molino
Sunsetestate Kieren – Legendary Alpacas
ABR Luciano – Alpacabrammelo
AHN Kenzo – Alpaca Hacienda Holland

Met dank aan de fokkers voor het beschikbaar stellen van hun hengsten.

SPONSORING

Hartelijk dank aan onze sponsoren!

Zonder sponsoring zal het steeds moeilijker worden om de shows in de toekomst te blijven continueren en verbeteren. De showcommissie, samen met de showteams, doet haar uiterste best om sponsoring aantrekkelijk te maken voor leden, maar ook voor niet-leden!

Leden van de AAB kunnen hun sponsoring aanvragen via het Ledenportaal.

Niet-leden van de AAB kunnen hun sponsoring aanvragen rechtstreeks onder de show.

Voor het plaatsen van een advertentie hebben wij een pdf-file nodig met hoge resolutie (300 ppi op ware grootte) in full colour. Advertenties moeten aangeleverd worden vóór 15 januari 2020.

Fokkersdiner zaterdag 8 februari in het Van der Valk hotel Drachten

Op 10 minuten afstand van het Fries Congrescentrum organiseren wij een fokkersdiner waarvoor u kunt inschrijven via de sponsormogelijkheden. Het lijkt ons leuk de competitie buiten de ring voort te zetten middels een pubquiz voor jong en oud. Daarnaast zal er een zeer bijzonder kunstwerk geveild worden.

Het diner is een informeel en gezellig buffet, inclusief drankarrangement en kost € 41,00 per persoon (kinderen tot 12 jaar € 21,00).

Overnachting:

Hotel Van der Valk Drachten ligt op ongeveer 10 minuten rijden van het Fries Congres Centrum.
Adres: Lavendelheide 4, 9202 PD Drachten.

Nieuwsberichten

Sponsors