De Alpaca Association Benelux tracht de alpaca binnen de Benelux te promoten door o.a. het organiseren van zowel alpacashows (halsterkeuringen) als fleeceshows (vachtenkeuringen).

Alpacashow/halsterkeuring

Alpacafokkers die een gewoon lidmaatschap hebben bij onze vereniging kunnen met hun dieren deelnemen aan onze alpacashows. Als vereniging proberen wij minimaal twee shows per jaar te organiseren (in het voor- en in het najaar). Tijdens een show worden de alpaca’s gekeurd door een gecertificeerd jurylid. De jury beoordeelt de alpaca’s in verschillende rubrieken op lichaamsbouw en wolkwaliteit, terwijl de alpaca’s zijn geselecteerd op type (huacaya of suri), geslacht (hengst of merrie), leeftijd (junior, intermediate, adult of senior) en op kleur (multi, grey, black, brown, fawn, lights en white). Uiteindelijk resulteert dit in kleurkampioenschappen en uiteindelijk zal aan het einde van de show een Grand Champion worden uitgeroepen. Dit is de beste alpaca van de gehele show.

Fleeceshow/vachtenkeuring

Voor een vachtenkeuring worden de als showvacht geschoren vachten (zadels) van een alpaca ingestuurd in het daarvoor bestemde en verplichte showvlies.
De vachten worden op soort (suri of huacaya), op kleur (multi, grey, black, brown, fawn, lights, white) en op leeftijd (junior, intermediate, adult en senior) in rubrieken ingedeeld. De vachten dienen voorzien te zijn van de laatste en voorlaatste scheerdatum en de leeftijd van de alpaca op het moment van scheren.

Vanzelfsprekend mogen er alleen vachten aangeboden worden van het laatste scheerseizoen.
Om vachten te kunnen beoordelen wordt er door de jury gebruik gemaakt van scoretabellen. Uiteindelijk wint de vacht die het hoogste aantal punten weet te scoren. Dit is dan de Grand Champion Fleece.

Showregels

Om aan een show te kunnen deelnemen dient men aan een aantal regels te voldoen; deze regels zijn opgenomen in het Showreglement AAB.

In dit showreglement zijn onder andere ook richtlijnen en regels opgenomen t.a.v. deelname, voorbereiding, presentatie, de wijze van keuren, indeling van de rubrieken en biosecurity.

Let op:

Nieuwe regel Alpacashows – Chippen van dieren voor deelname shows

Dieren geboren na 1 januari 2020 dienen gechipt te worden volgens de nieuwe richtlijnen vermeld in het showreglement (regel 2C – 10): in de linkeroor basis! Indien de chip niet op deze plek is te vinden wordt uw dier niet meer toegelaten tot de toekomstige shows. Laat uw dierenarts de microchip controleren en uitlezen.

Nieuwsberichten

Sponsors