De alpaca is een gemakkelijk dier om te houden. Het is echter geen schaap, geit, hert, koe of paard. Het is een kameelachtige met zijn eigen (unieke) kenmerken en gedragingen. Het is daarom belangrijk om je als (toekomstig) alpacahouder goed voor te bereiden op de aanschaf en het houden van alpaca’s. Veel vragen zullen in de toekomst op deze pagina beantwoord gaan worden, waarbij we trachten deze pagina zo actueel mogelijk te houden en steeds verder uit te bouwen.

Klik op één van de onderstaande categorieën om de bijbehorende veelgestelde vragen te openen.Algemeen (2)

De alpaca (Vicugna pacos) is, net als de lama (Llama glama), een kameelachtige (Camelidae) uit de orde van de evenhoevigen. De oorsprong van beide soorten ligt in Zuid-Amerika, meer specifiek de hoogvlakten van het Andesgebergte in de landen Peru, Chili en Bolivia. Ze leven op grote hoogte, boven 3000 meter, waar grote verschillen voorkomen in etmaaltemperatuur. Overdag is het soms wel 30 graden boven nul, terwijl het dezelfde nacht 25 graden kan vriezen. Daarom hebben ze een vacht die bijzonder goed isoleert en die de dieren bescherming biedt tegen deze grote verschillen.

Al in de tijd van de Inca’s werden alpaca’s en lama’s gehouden voor hun wol, vlees, huid en mest. De lama had daarnaast ook een functie als lastdier. In het wild bestond deze familie slechts uit twee soorten; de Guanaco en de Vicuña. Aangenomen wordt dat de lama afstamt van de Guanaco, en de alpaca van de Vicuña; beiden zijn dus gedomesticeerde soorten die niet in het wild voorkwamen.
Typerend voor kameelachtigen is de gespleten bovenlip. In de bovenkaak zitten geen voortanden. De alpaca heeft twee tenen met nagels aan elke voet en dus geen hoeven. Onder de voet zit een eeltachtig kussen. De oren van de alpaca zijn nagenoeg recht, dit in tegenstelling tot de oren van de lama die banaanvormig zijn. De alpaca heeft een schofthoogte van zo’n 80 tot 95 centimeter, waarbij de lengte van de nek en de poten het dier een bijzonder voorkomen geven. Het dier komt voor in zo’n 16 verschillende effen kleuren. Daarnaast zijn er natuurlijk ook allerlei bonte varianten.
Onderling lichamelijk contact wordt in de regel niet op prijs gesteld, de communicatie verloopt via geluiden. De gemiddelde levensverwachting van de alpaca ligt tussen vijftien en twintig jaar. De alpaca is een rustig en sterk, territoriaal gericht kuddedier. Kameelachtigen leven van nature in haremverband (tot ongeveer 20 dieren), waarbij een dominant mannetje (macho) een aantal vrouwtjes (hembra) en veulens (cria) om zich heen heeft. De zwakkere mannetjes leven ook in een groep waarvan er één duidelijk de leider is.
We onderscheiden twee soorten alpacarassen, namelijk de Suri en de Huacaya. De Suri heeft lange strengen vacht bestaande uit vrijwel rechte, dunne vezels waarbij vooral de zijdeachtige glans opvalt. De vacht van de Huacaya is “wolliger”, vaak dichter, staat min of meer loodrecht op de huid en vertoont meestal meer ‘karakter’. De Huacaya komt van deze twee rassen het meest voor.
Vanaf begin jaren 80 worden alpaca’s gehouden in o.a. in Noord-Amerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Sinds de eeuwwisseling ziet men de alpaca ook steeds meer in Europa, vooral in de landen Engeland, Duitsland, Zwitserland, België en Nederland. Ook in de meeste andere landen van Europa is de alpaca inmiddels een bekende verschijning aan het worden.

Onze adviescommissie heeft een advieslijst voor de alpacahouder opgesteld. Bovenstaande tekst komt uit dit document. Het is raadzaam deze advieslijst goed te lezen alvorens men alpaca’s aanschaft!

Enkele wetenswaardigheden over alpaca’s:

 • Alpaca’s worden tussen de 15 en 25 jaar oud en wegen tussen de 50 en 80 kg.
 • Een veulen weegt bij de geboorte 6-9 kg.
 • Alpaca’s hebben een draagtijd van de 11 tot 12 maanden.
 • Jonge merries kunnen gedekt worden als ze 18 – 24 maanden oud of 45 kg zijn.
 • Meestal wordt er maar 1 veulen geboren, vaak overdag tussen 8.00 en 16.00 uur.
 • 95% van de geboortes verloopt probleemloos.
 • Alpaca’s zijn gemakkelijk te houden en zijn veilig voor (kleine) kinderen.
 • Alpaca’s zijn geen knuffeldieren , maar zijn eenvoudig halstertam te maken.
 • Een merrie of ruin is het meest geschikt als hobbydier.
 • Een hengst kan vanaf zijn 3e levensjaar leiden tot omgangsproblemen.
 • Alpaca’s zijn intelligent en echte gezelschapsdieren.
 • Alpaca’s produceren 3 tot 5 kg wol per jaar.
 • Alpaca’s zijn zindelijk en doen hun behoeften vaak op een vaste plaats.
 • Alpaca’s kunnen makkelijk vervoerd worden in een daarvoor geschikt busje of veetrailer, ze zullen bijna altijd gaan liggen.
 • Alpaca’s spugen meestal niet naar mensen, wel zullen ze dit naar elkaar doen, vooral als een merrie hoogdrachtig is.
 • Een alpacamannetje noemt men hengst of macho.
 • Een alpacavrouwtje noemt men merrie of hembra.
 • Een alpacajong noemt men veulen of cria.
 • Een gecastreerde alpacahengst noemt men ruin.

Gezondheid (11)

Op het vlak van diergezondheid is er veel geregeld op Europees niveau. In 2016 publiceerde Europa een nieuwe verordening met betrekking tot overdraagbare dierziekten (Verordening 2016/429). Een verordening is wetgeving die rechtstreeks van toepassing is in elke lidstaat zonder dat zij deze moeten aanpassen naar nationale wetgeving. Het staat de lidstaten echter wel vrij om aanvullend wetgeving op te stellen, zolang deze niet tegenstrijdig is aan deze Europese wetgeving. Deze verordening is van toepassing vanaf 21 April 2021. Het nieuwe aan deze wetgeving is dat vanaf nu de kameelachtigen (en dus ook de alpaca) vermeld staan. Deze verordening is ook wel gekend onder de noemer Animal Health Law.

Bij het ontwormen van alpaca’s is het heel belangrijk de correcte dosering te gebruiken. Voor sommige producten is deze dosering anders dan voorgeschreven is voor schapen of geiten, omdat alpaca’s een heel ander metabolisme hebben dan deze dieren. Voornoemde natuurlijk altijd in overleg met uw dierenarts. De dierenarts zal zo wie zo een mestonderzoek doen alvorens te ontwormen. Veelal is de dierenarts niet bekend met alpaca’s en doseert het de ontwormingsmiddel te laag met als gevolg dat een dier kan overlijden aan een wormbesmetting.

Alle wormbesmettingen vragen een goede aanpak maar een dier dat besmet is met de Haemonchus worm moet acuut behandeld worden met de juiste dosering anders overleeft het dier de besmetting niet. Dit kan zéér snel gaan.

LEES MEER > Wormen bij alpaca’s.

Mestonderzoek

Er zijn verschillende methodes om wormbesmetting te ontdekken. Het is vrij makkelijk om een mestmonster te nemen van de alpaca’s. De verse mest even in een zakje stoppen en naar een dierenarts brengen, die een mestonderzoek kan doen. Ook is het mogelijk om zelf mestonderzoek te doen. Het is wel verstandig om daarvoor eerst een cursus te volgen.

LEES MEER > Wormen bij alpaca’s.

Alpaca’s kunnen last krijgen van wormbesmetting. Dit kan worden voorkomen door genoeg weide voor de alpaca’s ter beschikking te stellen, door de alpaca’s regelmatig om te weiden en de uitwerpselen op te ruimen.

LEES MEER > Wormen bij alpaca’s.

Alpaca’s met een verminderde conditie hebben een verhoogde kans op wormbesmetting. De conditie van een alpaca kun je onder andere afleiden aan een bodyscore of het gewicht. Dit kan aangeven of er iets mis is. Voer uw dier altijd goed en correct, dit is de basisregel om veel ellende te voorkomen.

De bodyscore geeft aan, dat aan de hand van de dikte van de ruggengraat de conditie van de alpaca vastgesteld wordt.
Dit kunt u doen met behulp van het schema bodyscoring.

LEES MEER > Wormen bij alpaca’s.

Rundertuberculose (TB) is een bacteriële aandoening die de laatste jaren sterk onder de aandacht is gekomen bij alpacafokkers. Dit is zo omwille van de verschillende uitbraken die plaatsvonden bij alpaca’s in Engeland en de export van een besmette alpaca vanuit Engeland naar België.

Om u goed te informeren hebben wij een aparte rubriek gewijd aan deze ziekte op onze pagina Rundertuberculose bij alpaca’s.

Bij export vanuit België naar blauwtongvrije gebieden (zoals Nederland) is vaccinatie verplicht.
Er geldt momenteel echter geen algehele verplichting om kameelachtigen of herkauwers tegen blauwtong te vaccineren.

Kijk voor meer informatie op onze pagina Blauwtong bij alpaca’s.

De Alpaca Association Benelux (AAB) heeft een regelgeving bioveiligheid opgesteld t.a.v. alpaca’s die vanuit het buitenland geïmporteerd zijn in de Benelux en mogelijke deelname van deze dieren en/of de importerende fokker aan shows. Verder houdt een showteam er bij de organisatie en opbouw van een show rekening mee dat dieren van de ene farm niet in contact hoeven te komen met dieren van een andere farm, zodat aanraking met ‘vreemde’ dieren vermeden kan worden. Ook gelden er tijdens een show diverse biosecurityregels.

Meer hierover kunt u lezen op onze pagina BIOSECURITY.

Haemonchus contortus is de rode lebmaagworm.

Als het zomer is, is het zaak om de vinger aan de pols te houden, vooral hoge temperaturen en vochtig weer zijn ideale omstandigheden voor wormen om zich te vermenigvuldigen.
Vooral deze Haemonchus contortus kan een echte killer zijn. Dieren kunnen ernstig besmet zijn zonder uiterlijke symptomen zoals vermagering of diarree. Het zijn vooral de volwassen, bloedzuigende wormen die voor grote problemen kunnen zorgen.

Een goede monitoring is mogelijk door de kleur van de oogleden regelmatig, iedere 1 á 2 weken te controleren.

LEES MEER Wormen bij alpaca’s.

Hieronder treft u een overzicht aan van de momenteel bij ons bekende risicogebieden t.a.v. (runder)tuberculose (TB):

LandGebiedRisico-Ingangs-LaatsteVerval
omschrijvingdatumupdate
.
Verenigd KoninkrijkGeheelHoog risico tuberculose-besmetting1-1-201725-8-2020
.
SpanjeZuid-OostHoog risico tuberculose-besmetting1-1-201725-8-2020

bron: Welzijn- en Gezondheidcommissie AAB

bron: https://www.visavet.es/bovinetuberculosis/bovine-tb/eradication.php

Voordat je alpaca’s een weiland op laat, is het belangrijk om te controleren of er geen giftige planten in of rondom het weiland staan.
Veel alpacahouders weten al dat bijvoorbeeld Jacobs Kruiskruid, Taxus of Nachtschade giftig zijn voor hun dieren. Echter ook Klimop, Laurier, Gouden Regen, Rhodondendron, Oleander en alle soorten Kruiskruiden zijn giftig. Deze planten/struiken dienen dus absoluut niet in of direct naast het weiland te staan.

Hieronder volgt een opsomming van plantensoorten, waarvan bekend is dat ze giftig zijn voor alpaca’s. Deze lijst is echter mogelijk onvolledig en er kunnen geen rechten aan ontleend worden!
Tegenwoordig zijn er diverse apps voor op telefoon of tablet beschikbaar, die aan kunnen geven met welke planten je in het weiland te maken hebt. Ze zijn eenvoudig te downloaden en je weet binnen enkele tellen om welke plant het gaat.

 • Adelaarsvaren – gehele plant en m.n. de wortelstok is giftig, droge-zure-voedselarme grond
 • Adonis Aestivalis – gehele plant is giftig
 • Amerikaanse Vogelkers (Prunus Serotina) – giftig
 • Azalia (Rhodondendron) – zeer giftig
 • Bastaardklaver (Trifolium hybridum) – in zijn geheel giftig, op zure weilanden
 • Berenklauw (Schermbloemenfamilie) – bevat zeer giftige sappen, die huidirritaties veroorzaken
 • Bilzekruid (Hyoscyamus niger) – zeer giftig
 • Bitterzoet (Nachtschade-achtige) – zaden en onrijpe bessen zijn giftig, vaak als klimplant in hagen en struiken
 • Bloeiende bloembollen, zoals hyacint, narcis, sneeuwklokje etc
 • Bolderik (Agrostemma githago) – alleen het zaad is giftig
 • Boterbloem, kruipende (Ranunculus Repens) – gehele plant is giftig, in vochtig weiland
 • Boterbloem, gewone (Ranunculus Acris) – gehele plant is giftig
 • Buxus (Buxus Sempervirens) – loof, zaden en bast bevatten giftige stoffen
 • Clematis – gehele plant zeer giftig
 • Doornappel (Datura Stramonium) – gehele plant zeer giftig
 • Eik – blad en vrucht geven maag- en darmstoornissen, niet dodelijk
 • Gevlekte scheerling (Conium Maculatum) – gehele plant zeer giftig
 • Gouden regen (Laburnum) – vooral het zaad en boomschors zijn giftig
 • Guichelheil (Anagallis) – gehele plant, zowel rode als blauwe waarschijnlijk giftig
 • Heermoes (of Paardenstaart) – gehele plant is giftig, vochtige plaatsen in weiden en bermen
 • Herfststijloos (Colchium Autumnale) – giftig
 • Hondspeterselie (Aethusa Cynapium) – gehele plant zeer giftig
 • Hortensia – bevat cyanide, giftig voor mens en dier
 • Iris – giftig
 • Jacobskruiskruid (Senecio Jacobaea) – giftig voor mens en dier
 • Jeneverbes (Juniperus Sabina) – takken en blad giftig
 • Kamperfoelie (Lonicera Nigra) – vruchten zijn giftig
 • Kardinaalsmuts, wilde (Evonymus Europaeus) – zaad is giftig
 • Klimop (Hedera Helix) – het blad en de bessen zijn giftig
 • Klis (Klit) – niet giftig, maar maakt de wol onbruikbaar voor verwerking!
 • Knolboterbloem (Ranunculus Bulbosus) – gehele plant is giftig, in droog weiland
 • Kogelbloem (Trollius Europaeus) – giftig
 • Lelie (Zigadenus) – zeer giftig
 • Lelietjes-der-dalen – zowel stengels, als bloemen en bessen zijn giftig; ook het water waarin eventueel een boeketje heeft gestaan
 • Lepelboom (Kalmia Latifolia) – giftig
 • Lidrus (Equisetum Palustre) – gehele plant is giftig, in vochtig weiland
 • Moerasrozemarijn (Ledum Glandulosum) – gehele plant is giftig
 • Nachtschade (Solanum) – giftig
 • Oleander Nerium – de gehele plant is zeer giftig
 • Pinus Ponderosa – deze coniferensoort kan spontaan abortus geven
 • Rabarber – de stengels zijn eetbaar, maar de bladeren zijn bij inname in grote hoeveelheden giftig (oxaalzuur)
 • Reuzenberenklauw (Schermbloemenfamilie) – bevat zeer giftige sappen, die huidirritaties en brandblaren veroorzaken, vooral op vochtige, voedselrijke grond
 • Rhododendron – zeer giftig
 • Stinkende Gouwe (Chelidonium Majus) – gehele plant is giftig
 • Tabak (Nicotiana) – zeer giftig
 • Taxus – takken en blad zeer giftig
 • Thuja – zeer giftig
 • Tuinbingelkruid (Mercurialis Annua) – gehele plant waarschijnlijk giftig
 • Valse Acacia (Robinia Pseudoacacia) – zeer giftig
 • Veratrum Album – gehele plant is giftig, in nat weiland
 • Vingerhoedskruid (Digitalis Purpurea) – zeer giftig
 • Waterscheerling (Cicuta Virosa) – gehele plant zeer giftig, slootkanten en drassige gebieden
 • Wegedoorn (Rhamnus Catharticus) – zwarte bessen zijn giftig
 • Wolfsmelk (Euphorbia Cyparissias) – helioscopia, -peplus – melksap is giftig
 • Wonderboom (Ricinus Communis) – zeer giftig
 • Zeepkruid (Saponaria Officinalis) – bloesem is giftig, groeit op zandgrond
 • Zijdeplant (Asclepias) – zeer giftig

Huisvesting (2)

Alpaca’s kunnen last krijgen van wormbesmetting. Dit kan worden voorkomen door genoeg weide voor de alpaca’s ter beschikking te stellen, door de alpaca’s regelmatig om te weiden en de uitwerpselen op te ruimen.

LEES MEER > Wormen bij alpaca’s.

Voordat je alpaca’s een weiland op laat, is het belangrijk om te controleren of er geen giftige planten in of rondom het weiland staan.
Veel alpacahouders weten al dat bijvoorbeeld Jacobs Kruiskruid, Taxus of Nachtschade giftig zijn voor hun dieren. Echter ook Klimop, Laurier, Gouden Regen, Rhodondendron, Oleander en alle soorten Kruiskruiden zijn giftig. Deze planten/struiken dienen dus absoluut niet in of direct naast het weiland te staan.

Hieronder volgt een opsomming van plantensoorten, waarvan bekend is dat ze giftig zijn voor alpaca’s. Deze lijst is echter mogelijk onvolledig en er kunnen geen rechten aan ontleend worden!
Tegenwoordig zijn er diverse apps voor op telefoon of tablet beschikbaar, die aan kunnen geven met welke planten je in het weiland te maken hebt. Ze zijn eenvoudig te downloaden en je weet binnen enkele tellen om welke plant het gaat.

 • Adelaarsvaren – gehele plant en m.n. de wortelstok is giftig, droge-zure-voedselarme grond
 • Adonis Aestivalis – gehele plant is giftig
 • Amerikaanse Vogelkers (Prunus Serotina) – giftig
 • Azalia (Rhodondendron) – zeer giftig
 • Bastaardklaver (Trifolium hybridum) – in zijn geheel giftig, op zure weilanden
 • Berenklauw (Schermbloemenfamilie) – bevat zeer giftige sappen, die huidirritaties veroorzaken
 • Bilzekruid (Hyoscyamus niger) – zeer giftig
 • Bitterzoet (Nachtschade-achtige) – zaden en onrijpe bessen zijn giftig, vaak als klimplant in hagen en struiken
 • Bloeiende bloembollen, zoals hyacint, narcis, sneeuwklokje etc
 • Bolderik (Agrostemma githago) – alleen het zaad is giftig
 • Boterbloem, kruipende (Ranunculus Repens) – gehele plant is giftig, in vochtig weiland
 • Boterbloem, gewone (Ranunculus Acris) – gehele plant is giftig
 • Buxus (Buxus Sempervirens) – loof, zaden en bast bevatten giftige stoffen
 • Clematis – gehele plant zeer giftig
 • Doornappel (Datura Stramonium) – gehele plant zeer giftig
 • Eik – blad en vrucht geven maag- en darmstoornissen, niet dodelijk
 • Gevlekte scheerling (Conium Maculatum) – gehele plant zeer giftig
 • Gouden regen (Laburnum) – vooral het zaad en boomschors zijn giftig
 • Guichelheil (Anagallis) – gehele plant, zowel rode als blauwe waarschijnlijk giftig
 • Heermoes (of Paardenstaart) – gehele plant is giftig, vochtige plaatsen in weiden en bermen
 • Herfststijloos (Colchium Autumnale) – giftig
 • Hondspeterselie (Aethusa Cynapium) – gehele plant zeer giftig
 • Hortensia – bevat cyanide, giftig voor mens en dier
 • Iris – giftig
 • Jacobskruiskruid (Senecio Jacobaea) – giftig voor mens en dier
 • Jeneverbes (Juniperus Sabina) – takken en blad giftig
 • Kamperfoelie (Lonicera Nigra) – vruchten zijn giftig
 • Kardinaalsmuts, wilde (Evonymus Europaeus) – zaad is giftig
 • Klimop (Hedera Helix) – het blad en de bessen zijn giftig
 • Klis (Klit) – niet giftig, maar maakt de wol onbruikbaar voor verwerking!
 • Knolboterbloem (Ranunculus Bulbosus) – gehele plant is giftig, in droog weiland
 • Kogelbloem (Trollius Europaeus) – giftig
 • Lelie (Zigadenus) – zeer giftig
 • Lelietjes-der-dalen – zowel stengels, als bloemen en bessen zijn giftig; ook het water waarin eventueel een boeketje heeft gestaan
 • Lepelboom (Kalmia Latifolia) – giftig
 • Lidrus (Equisetum Palustre) – gehele plant is giftig, in vochtig weiland
 • Moerasrozemarijn (Ledum Glandulosum) – gehele plant is giftig
 • Nachtschade (Solanum) – giftig
 • Oleander Nerium – de gehele plant is zeer giftig
 • Pinus Ponderosa – deze coniferensoort kan spontaan abortus geven
 • Rabarber – de stengels zijn eetbaar, maar de bladeren zijn bij inname in grote hoeveelheden giftig (oxaalzuur)
 • Reuzenberenklauw (Schermbloemenfamilie) – bevat zeer giftige sappen, die huidirritaties en brandblaren veroorzaken, vooral op vochtige, voedselrijke grond
 • Rhododendron – zeer giftig
 • Stinkende Gouwe (Chelidonium Majus) – gehele plant is giftig
 • Tabak (Nicotiana) – zeer giftig
 • Taxus – takken en blad zeer giftig
 • Thuja – zeer giftig
 • Tuinbingelkruid (Mercurialis Annua) – gehele plant waarschijnlijk giftig
 • Valse Acacia (Robinia Pseudoacacia) – zeer giftig
 • Veratrum Album – gehele plant is giftig, in nat weiland
 • Vingerhoedskruid (Digitalis Purpurea) – zeer giftig
 • Waterscheerling (Cicuta Virosa) – gehele plant zeer giftig, slootkanten en drassige gebieden
 • Wegedoorn (Rhamnus Catharticus) – zwarte bessen zijn giftig
 • Wolfsmelk (Euphorbia Cyparissias) – helioscopia, -peplus – melksap is giftig
 • Wonderboom (Ricinus Communis) – zeer giftig
 • Zeepkruid (Saponaria Officinalis) – bloesem is giftig, groeit op zandgrond
 • Zijdeplant (Asclepias) – zeer giftig

Registratie (7)

Het is mogelijk om rechtstreeks in ZooEasy Online foto’s te plaatsen bij je alpaca!

Ga hiervoor via het LedenPortaal of rechtstreeks naar ZooEasy Online.

Selecteer je alpaca, kies bovenin het scherm voor het tabblad [foto], klik op [bestand kiezen]. Kies in je eigen mappen de gewenste foto en klik op [openen].

Er kunnen alléén foto’s opgeladen worden met het bestandsformaat .jpg, .jpeg en .gif. De maximale bestandsgrootte is 150 kb (.jpg en .gif worden automatisch kleiner gemaakt; andere bestandsformaten niet)!

In het ZooEasy-scherm is nu te zien dat er een bestand gekozen is. Klik dan bovenin het scherm (in de groene balk) op [bewaren].
Nu is de betreffende foto bij de alpaca geplaatst.

Veel succes.

LET OP: het is niet de bedoeling om foto’s te verzenden naar onze Stamboekcommissie. Zij zullen deze niet meer voor u opladen in ZooEasy Online.

Binnen ons registratiesysteem ZooEasy is het mogelijk om een zogenaamd ‘Certificaat van Registratie’ af te drukken van de bij de Alpaca Association Benelux geregistreerde alpaca’s. Aangezien blijkt dat niet al onze leden hiervan op de hoogte zijn, volgen hieronder de stappen die u kunt zetten om zelf een net certificaat uit te printen.

Ga via de donkergroene button ‘Inloggen ZooEasy’ op het LedenPortaal naar de pagina van ZooEasy Online en log in met uw accountgegevens voor ZooEasy.

U krijgt dan een overzicht te zien van uw eigen alpaca’s.

> Ga naar de alpaca waarvan u het certificaat wenst af te drukken en klik op de naam. U ziet nu de registratiegegevens van het betreffende dier.
> Klik boven in de balk op “Stamboom” en de stamboom van uw dier (tot wel 5 generaties terug) verschijnt in beeld.
> Klik nu boven in uw scherm op ‘Verslagen’ en er verschijnt een zogenaamd dropdown-menu, waarin u kiest voor ‘Certificaat van Registratie’.
> Vervolgens wordt er een PDF-bestand gedownload. Het is even afhankelijk van uw browser, hoe dit wordt weergegeven.
In Google Chrome bijv. verschijnt linksonder in uw scherm een koppeling naar het door u gedownloade PDF-bestand: AAB_certificaat_van_Registratie_2018_v4-stamboeknummer.PDF.
> Klik op het door u gedownloade bestand. Dit opent zich in Adobe Acrobat Reader of een ander software-programma op uw pc dat PDF’s kan lezen.
> U ziet nu de registratiegegevens van uw dier en maximaal 3 oudergeneraties.
> U kunt nu uw Certificaat van Registratie op uw pc opslaan, digitaal versturen of op een net papier afdrukken om bijvoorbeeld mee te geven aan de koper van uw alpaca.

Overigens: vanuit de dierinformatie binnen ZooEasy kunt u ook bovenin de tabbladen (basisgegevens-extra velden-foto-bijlagen-bloedverwanten-verslagen) rechtstreeks naar het tabblad Verslagen gaan en daar op ‘Certificaat van Registratie’ klikken om het PDF-bestand te downloaden. Er zijn momenteel dus nog meerdere wegen die u kunt bewandelen.

Veel succes ermee en veel plezier met het gebruik van onze registratiesystemen.

Via het LedenPortaal kunnen we dierinformatie van onze eigen dieren terugvinden onder ‘Mijn Gegevens’; informatie over alpaca’s van andere fokkers kunnen we alleen rechtstreeks opvragen van die dieren waarvan we het stamboeknummer reeds weten; binnen onze website kun je dus (voorlopig nog) niet zoeken op diernaam. Veel leden weten nog niet dat er meerdere mogelijkheden bestaan om dit stamboeknummer te achterhalen.

1. Via het LedenPortaal
Via het LedenPortaal > LedenOverzicht kun je de eigenaar van de alpaca opzoeken (míts het een lid van onze AAB betreft). Je vult (een gedeelte van) de bedrijfsnaam in van de eigenaar en klikt op de knop [AAB-lid zoeken].

Vervolgens klik je op de juiste farm onder het gedeelte “gevonden leden”. De informatie van deze farm komt nu in beeld. Door naar beneden te scrollen zie je alle dieren die deze betreffende fokker heeft geregistreerd. Onderaan het lijstje staan de geregistreerde dieren nogmaals, die AAB-gecertificeerd zijn.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar AANL Hero Domingo van Alpaca America, dan typ je in ‘America’, klikt op AAB-lid zoeken en vervolgens op farmnaam Alpaca America.

Binnen de pagina kun je gemakkelijk naar het dier zoeken door de toetsencombinatie CTRL-F in te drukken; er verschijnt in je scherm een pop-up schermpje waarin je de diernaam geheel of gedeeltelijk in kunt typen. Tijdens het typen zie je al hoeveel zoekresultaten er op de pagina gevonden zijn. Met de pijltjestoetsen (naar beneden of naar boven) kun je bij meerdere zoekresultaten snel en gemakkelijk naar de juiste alpaca toe. Door op de naam van het dier te klikken krijg je de basisinformatie van dit dier in beeld, waaronder ook het stamboeknummer.

Klik dus op CTRL-F, vul in het witte veldje Hero in; je krijgt nu 2 zoekresultaten (1 keer in de dierlijst geregistreerde dieren en 1 keer onder gecertificeerde dieren)

2. Rechtstreeks zoeken in ZooEasy Online.
Op het LedenPortaal staat in de rechter kolom een knop [Inloggen ZooEasy Online]. Door hier op te klikken kom je in het inlogscherm van ZooEasy. Gebruik de inloggegevens die je bij aanmelding als lid vanuit ZooEasy (noreply@zooeasy.com) hebt ontvangen. Deze inloggegevens zijn dus NIET hetzelfde als je inloggegevens voor het LedenPortaal.

Na het inloggen komt er een overzicht van je eigen alpaca’s in beeld.
Klik nu bovenin de balk in het eerste witte vakje (waar “eigen alpaca’s” staat) en kies “Naam”.
Vervolgens typ je in het 2e witte vakje de naam van de alpaca in waar je naar op zoek bent.

LET OP: als je deze naam niet precies en volledig invult krijg je de melding “geen dier(en) gevonden”.

Je kunt dit oplossen door met een * (asterix) te werken in het zoekveld.

Je bent bijvoorbeeld op zoek naar Tienda Molino Kasimir.
Typ *Kasimir* en je krijgt 2 zoekresultaten. Je klikt op Tienda Molino Kasimir en ziet meteen alle informatie over de betreffende alpaca en zijn afstamming.

Weet je niet zeker of Kasimir met een C of een K wordt geschreven? Of met een S of een Z?
Dan typ je *imir*; vervolgens krijg je meerdere zoekresultaten, waaronder Tienda Molino Kasimir.

3. Bij registratie eigengefokt cria
Wil je je cria registreren, dan kun je bij het moederdier een keuze maken uit een keuzelijst van eigen merries; de stamboeknummers staan hier al automatisch bij vermeld. Alleen de merries die op jouw eigen naam geregistreerd staan, kunnen hier worden aangeklikt. Als de moeder overleden is vóórdat het cria is geboren, kun je in ZooEasy het stamboeknummer van de betreffende merrie opzoeken (staat onder “eigen alpaca’s”, tenzij je hebt aangevinkt onder “Mijn Account” dat je standaard de overleden alpaca’s niet wilt tonen. In dat geval verander je boven in de balk “eigen alpaca’s” in “eigen females”, dan komt ze wel in de lijst naar voren). Dat stamboeknummer vul je dan in achter ‘stamboeknummer moeder’. Als het cria uit een merrie geboren is, die niet op jouw naam staat, is het geen eigengefokt cria.

De vader kun je ook selecteren uit een keuzelijst van eigen hengsten achter ‘stamboeknummer vader’. Heb je je merrie laten dekken door een hengst van een andere fokker, dan kun je (behalve op de onder punt 1 en 2 omschreven manieren) het stamboeknummer van de hengst ook nog uit de opgemaakte dekovereenkomst halen. Of je kiest (naar gelang de situatie) in de keuzelijst bij de registratie voor ‘hengst onbekend’ of ‘niet-AAB-geregistreerde hengst’ als de hengst niet in ZooEasy staat.

Bij het registreren van alpaca’s worden de ouderdieren ingevoerd met behulp van het stamboeknummer. Hierbij staan de diernamen ook vermeld. Nu is gebleken dat niet alle browsers (zoals bijvoorbeeld Microsoft Edge) dit op de juiste wijze weergeven. Loopt u hier tegenaan? Probeer het dan eens in bijvoorbeeld Google Chrome, Safari of met Firefox. Hierin ziet u wel de correcte weergave. Dit maakt het registreren van uw dieren weer een stukje gemakkelijker.

Als u via het LedenPortaal een door u aangekochte alpaca wenst te registreren, dient u hierbij de juiste prefix van de fokker van de alpaca te gebruiken. Vraag degene waarvan u de alpaca gekocht heeft om deze prefix. Betreft het een lid van de Alpaca Association Benelux, dan kunt u deze prefix via het ledenoverzicht in LedenPortaal van onze website opzoeken. Echter: BIJ VERKOOP VAN ALPACA’S DOOR HET ENE LID AAN HET ANDERE IS HET DE BEDOELING DAT DE VERKOPENDE PARTIJ HET DIER OP NAAM VAN DE KOPER OVERSCHRIJFT!

Als de verkoper tevens de fokker is, dan is dit natuurlijk geen enkel probleem.
Aan alle alpacahouders die aangesloten zijn bij een vereniging/stamboek/register is een prefix toegewezen. Of dit nu in Engeland, Nieuw Zeeland, Duitsland, Australië, Frankrijk, Benelux of elders is. Vul deze juist prefix bij de registratie in achter “PREFIX FOKKER”.

Is de verkoper niet aangesloten bij een vereniging/stamboek/register en heeft deze geen prefix?
Dan vult u UBR in als prefix.

Is de fokker van uw alpaca volledig onbekend?
Ook dan vult u UBR in als prefix.

Bij de aankoop van een eerder (bij een andere registratie) geregistreerd dier, wordt het op prijs gesteld als u een kopie van een registratiecertificaat, of in elk geval een registratienummer zou kunnen meesturen een aangeeft bij welk register het dier stond ingeschreven.

Door de juiste informatie tijdig aan te leveren, bespaart u onze vrijwilligers vele uren aan overbodig zoekwerk en dragen we samen zorg voor een volledig en zuiver registratiesysteem.

Het komt wel eens voor dat een fokker een cria wil registreren waarvan de moeder na de geboorte van het cria is overleden. In de dierlijst komt de moeder na het registreren van het overlijden dan niet meer voor. Voor het registreren van het cria is dit verder geen enkel probleem. Je hoeft alleen maar het stamboeknummer van het moederdier op te zoeken en dit in te vullen achter ‘Stamboeknummer Moeder’.

Ga naar ZooEasy Online en log in met de eerder verkregen inloggegevens (let op: niet gelijk aan inloggegevens website Alpaca Association Benelux). Je scherm opent met een overzicht van je eigen alpaca’s.

Afhankelijk van je persoonlijke instellingen binnen ZooEasy (al dan niet verbergen van overleden dieren) staat het betreffende moederlijst wél of niet in deze lijst. Zie je het moederdier niet meteen staan, dan kun je nog altijd zoeken op naam.

 • Klik boven in de balk op het keuzevak “eigen alpaca’s” en kies “Naam”.
 • Vul in het tekstvak daarnaast de naam in van de alpaca (het moederdier) waarnaar je op zoek bent.
 • LET OP: als je de naam niet exact weet, werk dan met * om het juiste dier te vinden (In de AlpacaClopedia hebben we dit onder punt 2 uitgebreid uitgelegd aan de hand van enkele voorbeelden).
 • Noteer het stamboeknummer van de moeder en vul dit in op het registratieformulier van het zelfgefokt cria.

Hiervoor hebben we verschillende redenen:

 1. Controle gegevens: bij de inschrijvingen zie we keer op keer foutieve namen, chipnummers etc. terug. Via de registratie in de database kunnen we deze gegevens controleren en corrigeren.
 2. Eigendomscontrole: per show geldt een maximum aantal inschrijvingen per deelnemer.
 3. De AAB heeft een open database (registratie), waarbij de gegevens van de alpaca’s online ingezien kunnen worden. Dit kunnen we niet bij alpaca’s die bij de BAS of AZvD zijn ingeschreven.
  Het lijkt ons dan ook niet meer dan logisch dat we de deelnemende alpaca’s bij onze eigen vereniging geregistreerd willen hebben.
 4. Onze vereniging is gevestigd in de Benelux; daarom hebben we gekozen voor registratie in de Benelux en niet in het buitenland.
 5. De nVWA laat geen andere alpaca’s dan alpaca’s uit de Benelux toe tot onze shows. Wij willen dan ook vooruit lopen op wet- en regelgeving die ons door de overheid wordt opgelegd. Indien er regels komen t.a.v. registratie, zal dit door een vereniging uit de Benelux moeten worden geregeld; niet door een buitenlandse vereniging.
 6. In bijna elk land gelden dezelfde regels: in Engeland moet je alpaca geregistreerd staan bij de BAS en in Australië bij de ARI. Andersoortige verenigingen werken op dezelfde wijze. Ook om in een sportcompetitie (KNVB, KNHS, etc) uit te kunnen komen, moet je lid zijn van de betreffende bond/vereniging.

Shows (4)

Regelmatig krijgt onze Showcommissie de vraag of een alpacahouder naast het diertje dat hij of zij in de ring wil showen nog een gezelschapsdiertje mee mag brengen naar de show.

Dit is helaas niet toegestaan. Er worden alleen dieren toegelaten die staan ingeschreven voor deelname in de showring.

Hiervoor hebben we verschillende redenen:

 1. Controle gegevens: bij de inschrijvingen zie we keer op keer foutieve namen, chipnummers etc. terug. Via de registratie in de database kunnen we deze gegevens controleren en corrigeren.
 2. Eigendomscontrole: per show geldt een maximum aantal inschrijvingen per deelnemer.
 3. De AAB heeft een open database (registratie), waarbij de gegevens van de alpaca’s online ingezien kunnen worden. Dit kunnen we niet bij alpaca’s die bij de BAS of AZvD zijn ingeschreven.
  Het lijkt ons dan ook niet meer dan logisch dat we de deelnemende alpaca’s bij onze eigen vereniging geregistreerd willen hebben.
 4. Onze vereniging is gevestigd in de Benelux; daarom hebben we gekozen voor registratie in de Benelux en niet in het buitenland.
 5. De nVWA laat geen andere alpaca’s dan alpaca’s uit de Benelux toe tot onze shows. Wij willen dan ook vooruit lopen op wet- en regelgeving die ons door de overheid wordt opgelegd. Indien er regels komen t.a.v. registratie, zal dit door een vereniging uit de Benelux moeten worden geregeld; niet door een buitenlandse vereniging.
 6. In bijna elk land gelden dezelfde regels: in Engeland moet je alpaca geregistreerd staan bij de BAS en in Australië bij de ARI. Andersoortige verenigingen werken op dezelfde wijze. Ook om in een sportcompetitie (KNVB, KNHS, etc) uit te kunnen komen, moet je lid zijn van de betreffende bond/vereniging.

Wilt u dieren naar het buitenland exporteren?
Deelnemen aan een alpacashow in het buitenland?
Uw merries laten dekken in het buitenland of met uw dekhengst op stap naar buitenlandse merries?

Dan is het nodig om een exportaanvraag te doen bij de nVWA (Nederland) of FAVV (België).

Hoe dit in zijn werk gaat kunt u lezen op onze pagina Exportaanvraag.

Gedetailleerde informatie over export vanuit Nederland of vanuit België kunt u lezen in de betreffende documenten op ons LedenPortaal!

Met alpaca's de grens over vanuit Nederland
Met alpaca's de grens over vanuit België

De Alpaca Association Benelux (AAB) heeft een regelgeving bioveiligheid opgesteld t.a.v. alpaca’s die vanuit het buitenland geïmporteerd zijn in de Benelux en mogelijke deelname van deze dieren en/of de importerende fokker aan shows. Verder houdt een showteam er bij de organisatie en opbouw van een show rekening mee dat dieren van de ene farm niet in contact hoeven te komen met dieren van een andere farm, zodat aanraking met ‘vreemde’ dieren vermeden kan worden. Ook gelden er tijdens een show diverse biosecurityregels.

Meer hierover kunt u lezen op onze pagina BIOSECURITY.

Voeding (2)

Alpaca’s met een verminderde conditie hebben een verhoogde kans op wormbesmetting. De conditie van een alpaca kun je onder andere afleiden aan een bodyscore of het gewicht. Dit kan aangeven of er iets mis is. Voer uw dier altijd goed en correct, dit is de basisregel om veel ellende te voorkomen.

De bodyscore geeft aan, dat aan de hand van de dikte van de ruggengraat de conditie van de alpaca vastgesteld wordt.
Dit kunt u doen met behulp van het schema bodyscoring.

LEES MEER > Wormen bij alpaca’s.

Voordat je alpaca’s een weiland op laat, is het belangrijk om te controleren of er geen giftige planten in of rondom het weiland staan.
Veel alpacahouders weten al dat bijvoorbeeld Jacobs Kruiskruid, Taxus of Nachtschade giftig zijn voor hun dieren. Echter ook Klimop, Laurier, Gouden Regen, Rhodondendron, Oleander en alle soorten Kruiskruiden zijn giftig. Deze planten/struiken dienen dus absoluut niet in of direct naast het weiland te staan.

Hieronder volgt een opsomming van plantensoorten, waarvan bekend is dat ze giftig zijn voor alpaca’s. Deze lijst is echter mogelijk onvolledig en er kunnen geen rechten aan ontleend worden!
Tegenwoordig zijn er diverse apps voor op telefoon of tablet beschikbaar, die aan kunnen geven met welke planten je in het weiland te maken hebt. Ze zijn eenvoudig te downloaden en je weet binnen enkele tellen om welke plant het gaat.

 • Adelaarsvaren – gehele plant en m.n. de wortelstok is giftig, droge-zure-voedselarme grond
 • Adonis Aestivalis – gehele plant is giftig
 • Amerikaanse Vogelkers (Prunus Serotina) – giftig
 • Azalia (Rhodondendron) – zeer giftig
 • Bastaardklaver (Trifolium hybridum) – in zijn geheel giftig, op zure weilanden
 • Berenklauw (Schermbloemenfamilie) – bevat zeer giftige sappen, die huidirritaties veroorzaken
 • Bilzekruid (Hyoscyamus niger) – zeer giftig
 • Bitterzoet (Nachtschade-achtige) – zaden en onrijpe bessen zijn giftig, vaak als klimplant in hagen en struiken
 • Bloeiende bloembollen, zoals hyacint, narcis, sneeuwklokje etc
 • Bolderik (Agrostemma githago) – alleen het zaad is giftig
 • Boterbloem, kruipende (Ranunculus Repens) – gehele plant is giftig, in vochtig weiland
 • Boterbloem, gewone (Ranunculus Acris) – gehele plant is giftig
 • Buxus (Buxus Sempervirens) – loof, zaden en bast bevatten giftige stoffen
 • Clematis – gehele plant zeer giftig
 • Doornappel (Datura Stramonium) – gehele plant zeer giftig
 • Eik – blad en vrucht geven maag- en darmstoornissen, niet dodelijk
 • Gevlekte scheerling (Conium Maculatum) – gehele plant zeer giftig
 • Gouden regen (Laburnum) – vooral het zaad en boomschors zijn giftig
 • Guichelheil (Anagallis) – gehele plant, zowel rode als blauwe waarschijnlijk giftig
 • Heermoes (of Paardenstaart) – gehele plant is giftig, vochtige plaatsen in weiden en bermen
 • Herfststijloos (Colchium Autumnale) – giftig
 • Hondspeterselie (Aethusa Cynapium) – gehele plant zeer giftig
 • Hortensia – bevat cyanide, giftig voor mens en dier
 • Iris – giftig
 • Jacobskruiskruid (Senecio Jacobaea) – giftig voor mens en dier
 • Jeneverbes (Juniperus Sabina) – takken en blad giftig
 • Kamperfoelie (Lonicera Nigra) – vruchten zijn giftig
 • Kardinaalsmuts, wilde (Evonymus Europaeus) – zaad is giftig
 • Klimop (Hedera Helix) – het blad en de bessen zijn giftig
 • Klis (Klit) – niet giftig, maar maakt de wol onbruikbaar voor verwerking!
 • Knolboterbloem (Ranunculus Bulbosus) – gehele plant is giftig, in droog weiland
 • Kogelbloem (Trollius Europaeus) – giftig
 • Lelie (Zigadenus) – zeer giftig
 • Lelietjes-der-dalen – zowel stengels, als bloemen en bessen zijn giftig; ook het water waarin eventueel een boeketje heeft gestaan
 • Lepelboom (Kalmia Latifolia) – giftig
 • Lidrus (Equisetum Palustre) – gehele plant is giftig, in vochtig weiland
 • Moerasrozemarijn (Ledum Glandulosum) – gehele plant is giftig
 • Nachtschade (Solanum) – giftig
 • Oleander Nerium – de gehele plant is zeer giftig
 • Pinus Ponderosa – deze coniferensoort kan spontaan abortus geven
 • Rabarber – de stengels zijn eetbaar, maar de bladeren zijn bij inname in grote hoeveelheden giftig (oxaalzuur)
 • Reuzenberenklauw (Schermbloemenfamilie) – bevat zeer giftige sappen, die huidirritaties en brandblaren veroorzaken, vooral op vochtige, voedselrijke grond
 • Rhododendron – zeer giftig
 • Stinkende Gouwe (Chelidonium Majus) – gehele plant is giftig
 • Tabak (Nicotiana) – zeer giftig
 • Taxus – takken en blad zeer giftig
 • Thuja – zeer giftig
 • Tuinbingelkruid (Mercurialis Annua) – gehele plant waarschijnlijk giftig
 • Valse Acacia (Robinia Pseudoacacia) – zeer giftig
 • Veratrum Album – gehele plant is giftig, in nat weiland
 • Vingerhoedskruid (Digitalis Purpurea) – zeer giftig
 • Waterscheerling (Cicuta Virosa) – gehele plant zeer giftig, slootkanten en drassige gebieden
 • Wegedoorn (Rhamnus Catharticus) – zwarte bessen zijn giftig
 • Wolfsmelk (Euphorbia Cyparissias) – helioscopia, -peplus – melksap is giftig
 • Wonderboom (Ricinus Communis) – zeer giftig
 • Zeepkruid (Saponaria Officinalis) – bloesem is giftig, groeit op zandgrond
 • Zijdeplant (Asclepias) – zeer giftig

Website AAB (7)

Het is mogelijk om rechtstreeks in ZooEasy Online foto’s te plaatsen bij je alpaca!

Ga hiervoor via het LedenPortaal of rechtstreeks naar ZooEasy Online.

Selecteer je alpaca, kies bovenin het scherm voor het tabblad [foto], klik op [bestand kiezen]. Kies in je eigen mappen de gewenste foto en klik op [openen].

Er kunnen alléén foto’s opgeladen worden met het bestandsformaat .jpg, .jpeg en .gif. De maximale bestandsgrootte is 150 kb (.jpg en .gif worden automatisch kleiner gemaakt; andere bestandsformaten niet)!

In het ZooEasy-scherm is nu te zien dat er een bestand gekozen is. Klik dan bovenin het scherm (in de groene balk) op [bewaren].
Nu is de betreffende foto bij de alpaca geplaatst.

Veel succes.

LET OP: het is niet de bedoeling om foto’s te verzenden naar onze Stamboekcommissie. Zij zullen deze niet meer voor u opladen in ZooEasy Online.

Binnen ons registratiesysteem ZooEasy is het mogelijk om een zogenaamd ‘Certificaat van Registratie’ af te drukken van de bij de Alpaca Association Benelux geregistreerde alpaca’s. Aangezien blijkt dat niet al onze leden hiervan op de hoogte zijn, volgen hieronder de stappen die u kunt zetten om zelf een net certificaat uit te printen.

Ga via de donkergroene button ‘Inloggen ZooEasy’ op het LedenPortaal naar de pagina van ZooEasy Online en log in met uw accountgegevens voor ZooEasy.

U krijgt dan een overzicht te zien van uw eigen alpaca’s.

> Ga naar de alpaca waarvan u het certificaat wenst af te drukken en klik op de naam. U ziet nu de registratiegegevens van het betreffende dier.
> Klik boven in de balk op “Stamboom” en de stamboom van uw dier (tot wel 5 generaties terug) verschijnt in beeld.
> Klik nu boven in uw scherm op ‘Verslagen’ en er verschijnt een zogenaamd dropdown-menu, waarin u kiest voor ‘Certificaat van Registratie’.
> Vervolgens wordt er een PDF-bestand gedownload. Het is even afhankelijk van uw browser, hoe dit wordt weergegeven.
In Google Chrome bijv. verschijnt linksonder in uw scherm een koppeling naar het door u gedownloade PDF-bestand: AAB_certificaat_van_Registratie_2018_v4-stamboeknummer.PDF.
> Klik op het door u gedownloade bestand. Dit opent zich in Adobe Acrobat Reader of een ander software-programma op uw pc dat PDF’s kan lezen.
> U ziet nu de registratiegegevens van uw dier en maximaal 3 oudergeneraties.
> U kunt nu uw Certificaat van Registratie op uw pc opslaan, digitaal versturen of op een net papier afdrukken om bijvoorbeeld mee te geven aan de koper van uw alpaca.

Overigens: vanuit de dierinformatie binnen ZooEasy kunt u ook bovenin de tabbladen (basisgegevens-extra velden-foto-bijlagen-bloedverwanten-verslagen) rechtstreeks naar het tabblad Verslagen gaan en daar op ‘Certificaat van Registratie’ klikken om het PDF-bestand te downloaden. Er zijn momenteel dus nog meerdere wegen die u kunt bewandelen.

Veel succes ermee en veel plezier met het gebruik van onze registratiesystemen.

We bemerken dat sommige leden moeite hebben met het instellen van een nieuw of eigen (zelfgekozen) wachtwoord.

Dit gaat als volgt:

 • Zorg dat u bent uitgelogd uit het ledenportaal (ledenportaal > uitloggen)
 • Klik dan bovenin de menubalk op inloggen (of opnieuw op ledenportaal); u krijgt dan het scherm ‘inloggen voor leden’
 • Onder de invoermogelijkheden staat vermeld “klik hier om uw wachtwoord opnieuw in te stellen” (zie bijgevoegde foto); klik met de muis op deze zin
 • U krijgt dan in het volgende scherm de mogelijkheid om uw inlognaam (bij AAB bekend mailadres) in te vullen. Vervolgens wordt er een mail gestuurd naar dit mailadres met daarin een link om uw wachtwoord aan te passen; u kunt hier kiezen voor een vooraf ingesteld ‘sterk wachtwoord’, maar u kunt hier ook een eigen (zelfgekozen) wachtwoord ingeven.
 • Denk eraan dit wachtwoord goed te noteren!
 • Let op: de mail met daarin de link komt nog wel eens terecht in de spambox of map met ongewenste e-mail. Controleer dit goed.
 • Heeft u geen mail ontvangen? Meld dit dan bij admin@alpaca-benelux.com.
 • U kunt nu met uw nieuwe inloggegevens inloggen op het LedenPortaal.

Veel succes met inloggen!

Inlogscherm LedenPortaal

 

Via het LedenPortaal kunnen we dierinformatie van onze eigen dieren terugvinden onder ‘Mijn Gegevens’; informatie over alpaca’s van andere fokkers kunnen we alleen rechtstreeks opvragen van die dieren waarvan we het stamboeknummer reeds weten; binnen onze website kun je dus (voorlopig nog) niet zoeken op diernaam. Veel leden weten nog niet dat er meerdere mogelijkheden bestaan om dit stamboeknummer te achterhalen.

1. Via het LedenPortaal
Via het LedenPortaal > LedenOverzicht kun je de eigenaar van de alpaca opzoeken (míts het een lid van onze AAB betreft). Je vult (een gedeelte van) de bedrijfsnaam in van de eigenaar en klikt op de knop [AAB-lid zoeken].

Vervolgens klik je op de juiste farm onder het gedeelte “gevonden leden”. De informatie van deze farm komt nu in beeld. Door naar beneden te scrollen zie je alle dieren die deze betreffende fokker heeft geregistreerd. Onderaan het lijstje staan de geregistreerde dieren nogmaals, die AAB-gecertificeerd zijn.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar AANL Hero Domingo van Alpaca America, dan typ je in ‘America’, klikt op AAB-lid zoeken en vervolgens op farmnaam Alpaca America.

Binnen de pagina kun je gemakkelijk naar het dier zoeken door de toetsencombinatie CTRL-F in te drukken; er verschijnt in je scherm een pop-up schermpje waarin je de diernaam geheel of gedeeltelijk in kunt typen. Tijdens het typen zie je al hoeveel zoekresultaten er op de pagina gevonden zijn. Met de pijltjestoetsen (naar beneden of naar boven) kun je bij meerdere zoekresultaten snel en gemakkelijk naar de juiste alpaca toe. Door op de naam van het dier te klikken krijg je de basisinformatie van dit dier in beeld, waaronder ook het stamboeknummer.

Klik dus op CTRL-F, vul in het witte veldje Hero in; je krijgt nu 2 zoekresultaten (1 keer in de dierlijst geregistreerde dieren en 1 keer onder gecertificeerde dieren)

2. Rechtstreeks zoeken in ZooEasy Online.
Op het LedenPortaal staat in de rechter kolom een knop [Inloggen ZooEasy Online]. Door hier op te klikken kom je in het inlogscherm van ZooEasy. Gebruik de inloggegevens die je bij aanmelding als lid vanuit ZooEasy (noreply@zooeasy.com) hebt ontvangen. Deze inloggegevens zijn dus NIET hetzelfde als je inloggegevens voor het LedenPortaal.

Na het inloggen komt er een overzicht van je eigen alpaca’s in beeld.
Klik nu bovenin de balk in het eerste witte vakje (waar “eigen alpaca’s” staat) en kies “Naam”.
Vervolgens typ je in het 2e witte vakje de naam van de alpaca in waar je naar op zoek bent.

LET OP: als je deze naam niet precies en volledig invult krijg je de melding “geen dier(en) gevonden”.

Je kunt dit oplossen door met een * (asterix) te werken in het zoekveld.

Je bent bijvoorbeeld op zoek naar Tienda Molino Kasimir.
Typ *Kasimir* en je krijgt 2 zoekresultaten. Je klikt op Tienda Molino Kasimir en ziet meteen alle informatie over de betreffende alpaca en zijn afstamming.

Weet je niet zeker of Kasimir met een C of een K wordt geschreven? Of met een S of een Z?
Dan typ je *imir*; vervolgens krijg je meerdere zoekresultaten, waaronder Tienda Molino Kasimir.

3. Bij registratie eigengefokt cria
Wil je je cria registreren, dan kun je bij het moederdier een keuze maken uit een keuzelijst van eigen merries; de stamboeknummers staan hier al automatisch bij vermeld. Alleen de merries die op jouw eigen naam geregistreerd staan, kunnen hier worden aangeklikt. Als de moeder overleden is vóórdat het cria is geboren, kun je in ZooEasy het stamboeknummer van de betreffende merrie opzoeken (staat onder “eigen alpaca’s”, tenzij je hebt aangevinkt onder “Mijn Account” dat je standaard de overleden alpaca’s niet wilt tonen. In dat geval verander je boven in de balk “eigen alpaca’s” in “eigen females”, dan komt ze wel in de lijst naar voren). Dat stamboeknummer vul je dan in achter ‘stamboeknummer moeder’. Als het cria uit een merrie geboren is, die niet op jouw naam staat, is het geen eigengefokt cria.

De vader kun je ook selecteren uit een keuzelijst van eigen hengsten achter ‘stamboeknummer vader’. Heb je je merrie laten dekken door een hengst van een andere fokker, dan kun je (behalve op de onder punt 1 en 2 omschreven manieren) het stamboeknummer van de hengst ook nog uit de opgemaakte dekovereenkomst halen. Of je kiest (naar gelang de situatie) in de keuzelijst bij de registratie voor ‘hengst onbekend’ of ‘niet-AAB-geregistreerde hengst’ als de hengst niet in ZooEasy staat.

Bij het registreren van alpaca’s worden de ouderdieren ingevoerd met behulp van het stamboeknummer. Hierbij staan de diernamen ook vermeld. Nu is gebleken dat niet alle browsers (zoals bijvoorbeeld Microsoft Edge) dit op de juiste wijze weergeven. Loopt u hier tegenaan? Probeer het dan eens in bijvoorbeeld Google Chrome, Safari of met Firefox. Hierin ziet u wel de correcte weergave. Dit maakt het registreren van uw dieren weer een stukje gemakkelijker.

Als u via het LedenPortaal een door u aangekochte alpaca wenst te registreren, dient u hierbij de juiste prefix van de fokker van de alpaca te gebruiken. Vraag degene waarvan u de alpaca gekocht heeft om deze prefix. Betreft het een lid van de Alpaca Association Benelux, dan kunt u deze prefix via het ledenoverzicht in LedenPortaal van onze website opzoeken. Echter: BIJ VERKOOP VAN ALPACA’S DOOR HET ENE LID AAN HET ANDERE IS HET DE BEDOELING DAT DE VERKOPENDE PARTIJ HET DIER OP NAAM VAN DE KOPER OVERSCHRIJFT!

Als de verkoper tevens de fokker is, dan is dit natuurlijk geen enkel probleem.
Aan alle alpacahouders die aangesloten zijn bij een vereniging/stamboek/register is een prefix toegewezen. Of dit nu in Engeland, Nieuw Zeeland, Duitsland, Australië, Frankrijk, Benelux of elders is. Vul deze juist prefix bij de registratie in achter “PREFIX FOKKER”.

Is de verkoper niet aangesloten bij een vereniging/stamboek/register en heeft deze geen prefix?
Dan vult u UBR in als prefix.

Is de fokker van uw alpaca volledig onbekend?
Ook dan vult u UBR in als prefix.

Bij de aankoop van een eerder (bij een andere registratie) geregistreerd dier, wordt het op prijs gesteld als u een kopie van een registratiecertificaat, of in elk geval een registratienummer zou kunnen meesturen een aangeeft bij welk register het dier stond ingeschreven.

Door de juiste informatie tijdig aan te leveren, bespaart u onze vrijwilligers vele uren aan overbodig zoekwerk en dragen we samen zorg voor een volledig en zuiver registratiesysteem.

Het komt wel eens voor dat een fokker een cria wil registreren waarvan de moeder na de geboorte van het cria is overleden. In de dierlijst komt de moeder na het registreren van het overlijden dan niet meer voor. Voor het registreren van het cria is dit verder geen enkel probleem. Je hoeft alleen maar het stamboeknummer van het moederdier op te zoeken en dit in te vullen achter ‘Stamboeknummer Moeder’.

Ga naar ZooEasy Online en log in met de eerder verkregen inloggegevens (let op: niet gelijk aan inloggegevens website Alpaca Association Benelux). Je scherm opent met een overzicht van je eigen alpaca’s.

Afhankelijk van je persoonlijke instellingen binnen ZooEasy (al dan niet verbergen van overleden dieren) staat het betreffende moederlijst wél of niet in deze lijst. Zie je het moederdier niet meteen staan, dan kun je nog altijd zoeken op naam.

 • Klik boven in de balk op het keuzevak “eigen alpaca’s” en kies “Naam”.
 • Vul in het tekstvak daarnaast de naam in van de alpaca (het moederdier) waarnaar je op zoek bent.
 • LET OP: als je de naam niet exact weet, werk dan met * om het juiste dier te vinden (In de AlpacaClopedia hebben we dit onder punt 2 uitgebreid uitgelegd aan de hand van enkele voorbeelden).
 • Noteer het stamboeknummer van de moeder en vul dit in op het registratieformulier van het zelfgefokt cria.

Wet- en regelgeving (5)

Op het vlak van diergezondheid is er veel geregeld op Europees niveau. In 2016 publiceerde Europa een nieuwe verordening met betrekking tot overdraagbare dierziekten (Verordening 2016/429). Een verordening is wetgeving die rechtstreeks van toepassing is in elke lidstaat zonder dat zij deze moeten aanpassen naar nationale wetgeving. Het staat de lidstaten echter wel vrij om aanvullend wetgeving op te stellen, zolang deze niet tegenstrijdig is aan deze Europese wetgeving. Deze verordening is van toepassing vanaf 21 April 2021. Het nieuwe aan deze wetgeving is dat vanaf nu de kameelachtigen (en dus ook de alpaca) vermeld staan. Deze verordening is ook wel gekend onder de noemer Animal Health Law.

Bij het vervoer van alpaca’s wordt er gelet op de af te leggen afstand, duur van het transport en of het vervoer in verband staat met een economische activiteit.
Dit bepaalt of er al dan geen vervoerdersvergunning is vereist en welk type nodig is.

Lees meer op onze pagina Transportvergunning.

Sinds 1 januari 2015 is eHerkenning nodig voor alpacahouders, woonachtig in Nederland, die hun alpacafokkerij bij de Kamer van Koophandel hebben ingeschreven.

Meer informatie hieromtrent kunt u lezen op onze pagina over eHerkenning.

Wilt u dieren naar het buitenland exporteren?
Deelnemen aan een alpacashow in het buitenland?
Uw merries laten dekken in het buitenland of met uw dekhengst op stap naar buitenlandse merries?

Dan is het nodig om een exportaanvraag te doen bij de nVWA (Nederland) of FAVV (België).

Hoe dit in zijn werk gaat kunt u lezen op onze pagina Exportaanvraag.

Gedetailleerde informatie over export vanuit Nederland of vanuit België kunt u lezen in de betreffende documenten op ons LedenPortaal!

Met alpaca's de grens over vanuit Nederland
Met alpaca's de grens over vanuit België

Hieronder treft u een overzicht aan van de momenteel bij ons bekende risicogebieden t.a.v. (runder)tuberculose (TB):

LandGebiedRisico-Ingangs-LaatsteVerval
omschrijvingdatumupdate
.
Verenigd KoninkrijkGeheelHoog risico tuberculose-besmetting1-1-201725-8-2020
.
SpanjeZuid-OostHoog risico tuberculose-besmetting1-1-201725-8-2020

bron: Welzijn- en Gezondheidcommissie AAB

bron: https://www.visavet.es/bovinetuberculosis/bovine-tb/eradication.php

ZooEasy Online (7)

Het is mogelijk om rechtstreeks in ZooEasy Online foto’s te plaatsen bij je alpaca!

Ga hiervoor via het LedenPortaal of rechtstreeks naar ZooEasy Online.

Selecteer je alpaca, kies bovenin het scherm voor het tabblad [foto], klik op [bestand kiezen]. Kies in je eigen mappen de gewenste foto en klik op [openen].

Er kunnen alléén foto’s opgeladen worden met het bestandsformaat .jpg, .jpeg en .gif. De maximale bestandsgrootte is 150 kb (.jpg en .gif worden automatisch kleiner gemaakt; andere bestandsformaten niet)!

In het ZooEasy-scherm is nu te zien dat er een bestand gekozen is. Klik dan bovenin het scherm (in de groene balk) op [bewaren].
Nu is de betreffende foto bij de alpaca geplaatst.

Veel succes.

LET OP: het is niet de bedoeling om foto’s te verzenden naar onze Stamboekcommissie. Zij zullen deze niet meer voor u opladen in ZooEasy Online.

Login in ZooEasy
=> Klik op “Mijn account” in het menu aan de linkerzijde van uw scherm;
=> Zet een vinkje bij “Toon eigen Alpaca’s” en bij Toon standaard de overleden Alpaca’s niet”;
=> Klik op “Bewaren”.

De overleden alpaca’s worden daarna niet meer getoond in de lijst met eigen alpaca’s.

Let wel: het kan enige tijd duren alvorens de wijziging zichtbaar is in uw scherm, het cachegeheugen van uw browser is daarvan dan de oorzaak.
Standaard wordt elke 6 uur dit cachegeheugen leeggemaakt door het programma. Zelf leegmaken kan ook door de toetscombinatie in te drukken.

Binnen ons registratiesysteem ZooEasy is het mogelijk om een zogenaamd ‘Certificaat van Registratie’ af te drukken van de bij de Alpaca Association Benelux geregistreerde alpaca’s. Aangezien blijkt dat niet al onze leden hiervan op de hoogte zijn, volgen hieronder de stappen die u kunt zetten om zelf een net certificaat uit te printen.

Ga via de donkergroene button ‘Inloggen ZooEasy’ op het LedenPortaal naar de pagina van ZooEasy Online en log in met uw accountgegevens voor ZooEasy.

U krijgt dan een overzicht te zien van uw eigen alpaca’s.

> Ga naar de alpaca waarvan u het certificaat wenst af te drukken en klik op de naam. U ziet nu de registratiegegevens van het betreffende dier.
> Klik boven in de balk op “Stamboom” en de stamboom van uw dier (tot wel 5 generaties terug) verschijnt in beeld.
> Klik nu boven in uw scherm op ‘Verslagen’ en er verschijnt een zogenaamd dropdown-menu, waarin u kiest voor ‘Certificaat van Registratie’.
> Vervolgens wordt er een PDF-bestand gedownload. Het is even afhankelijk van uw browser, hoe dit wordt weergegeven.
In Google Chrome bijv. verschijnt linksonder in uw scherm een koppeling naar het door u gedownloade PDF-bestand: AAB_certificaat_van_Registratie_2018_v4-stamboeknummer.PDF.
> Klik op het door u gedownloade bestand. Dit opent zich in Adobe Acrobat Reader of een ander software-programma op uw pc dat PDF’s kan lezen.
> U ziet nu de registratiegegevens van uw dier en maximaal 3 oudergeneraties.
> U kunt nu uw Certificaat van Registratie op uw pc opslaan, digitaal versturen of op een net papier afdrukken om bijvoorbeeld mee te geven aan de koper van uw alpaca.

Overigens: vanuit de dierinformatie binnen ZooEasy kunt u ook bovenin de tabbladen (basisgegevens-extra velden-foto-bijlagen-bloedverwanten-verslagen) rechtstreeks naar het tabblad Verslagen gaan en daar op ‘Certificaat van Registratie’ klikken om het PDF-bestand te downloaden. Er zijn momenteel dus nog meerdere wegen die u kunt bewandelen.

Veel succes ermee en veel plezier met het gebruik van onze registratiesystemen.

Via het LedenPortaal kunnen we dierinformatie van onze eigen dieren terugvinden onder ‘Mijn Gegevens’; informatie over alpaca’s van andere fokkers kunnen we alleen rechtstreeks opvragen van die dieren waarvan we het stamboeknummer reeds weten; binnen onze website kun je dus (voorlopig nog) niet zoeken op diernaam. Veel leden weten nog niet dat er meerdere mogelijkheden bestaan om dit stamboeknummer te achterhalen.

1. Via het LedenPortaal
Via het LedenPortaal > LedenOverzicht kun je de eigenaar van de alpaca opzoeken (míts het een lid van onze AAB betreft). Je vult (een gedeelte van) de bedrijfsnaam in van de eigenaar en klikt op de knop [AAB-lid zoeken].

Vervolgens klik je op de juiste farm onder het gedeelte “gevonden leden”. De informatie van deze farm komt nu in beeld. Door naar beneden te scrollen zie je alle dieren die deze betreffende fokker heeft geregistreerd. Onderaan het lijstje staan de geregistreerde dieren nogmaals, die AAB-gecertificeerd zijn.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar AANL Hero Domingo van Alpaca America, dan typ je in ‘America’, klikt op AAB-lid zoeken en vervolgens op farmnaam Alpaca America.

Binnen de pagina kun je gemakkelijk naar het dier zoeken door de toetsencombinatie CTRL-F in te drukken; er verschijnt in je scherm een pop-up schermpje waarin je de diernaam geheel of gedeeltelijk in kunt typen. Tijdens het typen zie je al hoeveel zoekresultaten er op de pagina gevonden zijn. Met de pijltjestoetsen (naar beneden of naar boven) kun je bij meerdere zoekresultaten snel en gemakkelijk naar de juiste alpaca toe. Door op de naam van het dier te klikken krijg je de basisinformatie van dit dier in beeld, waaronder ook het stamboeknummer.

Klik dus op CTRL-F, vul in het witte veldje Hero in; je krijgt nu 2 zoekresultaten (1 keer in de dierlijst geregistreerde dieren en 1 keer onder gecertificeerde dieren)

2. Rechtstreeks zoeken in ZooEasy Online.
Op het LedenPortaal staat in de rechter kolom een knop [Inloggen ZooEasy Online]. Door hier op te klikken kom je in het inlogscherm van ZooEasy. Gebruik de inloggegevens die je bij aanmelding als lid vanuit ZooEasy (noreply@zooeasy.com) hebt ontvangen. Deze inloggegevens zijn dus NIET hetzelfde als je inloggegevens voor het LedenPortaal.

Na het inloggen komt er een overzicht van je eigen alpaca’s in beeld.
Klik nu bovenin de balk in het eerste witte vakje (waar “eigen alpaca’s” staat) en kies “Naam”.
Vervolgens typ je in het 2e witte vakje de naam van de alpaca in waar je naar op zoek bent.

LET OP: als je deze naam niet precies en volledig invult krijg je de melding “geen dier(en) gevonden”.

Je kunt dit oplossen door met een * (asterix) te werken in het zoekveld.

Je bent bijvoorbeeld op zoek naar Tienda Molino Kasimir.
Typ *Kasimir* en je krijgt 2 zoekresultaten. Je klikt op Tienda Molino Kasimir en ziet meteen alle informatie over de betreffende alpaca en zijn afstamming.

Weet je niet zeker of Kasimir met een C of een K wordt geschreven? Of met een S of een Z?
Dan typ je *imir*; vervolgens krijg je meerdere zoekresultaten, waaronder Tienda Molino Kasimir.

3. Bij registratie eigengefokt cria
Wil je je cria registreren, dan kun je bij het moederdier een keuze maken uit een keuzelijst van eigen merries; de stamboeknummers staan hier al automatisch bij vermeld. Alleen de merries die op jouw eigen naam geregistreerd staan, kunnen hier worden aangeklikt. Als de moeder overleden is vóórdat het cria is geboren, kun je in ZooEasy het stamboeknummer van de betreffende merrie opzoeken (staat onder “eigen alpaca’s”, tenzij je hebt aangevinkt onder “Mijn Account” dat je standaard de overleden alpaca’s niet wilt tonen. In dat geval verander je boven in de balk “eigen alpaca’s” in “eigen females”, dan komt ze wel in de lijst naar voren). Dat stamboeknummer vul je dan in achter ‘stamboeknummer moeder’. Als het cria uit een merrie geboren is, die niet op jouw naam staat, is het geen eigengefokt cria.

De vader kun je ook selecteren uit een keuzelijst van eigen hengsten achter ‘stamboeknummer vader’. Heb je je merrie laten dekken door een hengst van een andere fokker, dan kun je (behalve op de onder punt 1 en 2 omschreven manieren) het stamboeknummer van de hengst ook nog uit de opgemaakte dekovereenkomst halen. Of je kiest (naar gelang de situatie) in de keuzelijst bij de registratie voor ‘hengst onbekend’ of ‘niet-AAB-geregistreerde hengst’ als de hengst niet in ZooEasy staat.

Bij het registreren van alpaca’s worden de ouderdieren ingevoerd met behulp van het stamboeknummer. Hierbij staan de diernamen ook vermeld. Nu is gebleken dat niet alle browsers (zoals bijvoorbeeld Microsoft Edge) dit op de juiste wijze weergeven. Loopt u hier tegenaan? Probeer het dan eens in bijvoorbeeld Google Chrome, Safari of met Firefox. Hierin ziet u wel de correcte weergave. Dit maakt het registreren van uw dieren weer een stukje gemakkelijker.

Als u via het LedenPortaal een door u aangekochte alpaca wenst te registreren, dient u hierbij de juiste prefix van de fokker van de alpaca te gebruiken. Vraag degene waarvan u de alpaca gekocht heeft om deze prefix. Betreft het een lid van de Alpaca Association Benelux, dan kunt u deze prefix via het ledenoverzicht in LedenPortaal van onze website opzoeken. Echter: BIJ VERKOOP VAN ALPACA’S DOOR HET ENE LID AAN HET ANDERE IS HET DE BEDOELING DAT DE VERKOPENDE PARTIJ HET DIER OP NAAM VAN DE KOPER OVERSCHRIJFT!

Als de verkoper tevens de fokker is, dan is dit natuurlijk geen enkel probleem.
Aan alle alpacahouders die aangesloten zijn bij een vereniging/stamboek/register is een prefix toegewezen. Of dit nu in Engeland, Nieuw Zeeland, Duitsland, Australië, Frankrijk, Benelux of elders is. Vul deze juist prefix bij de registratie in achter “PREFIX FOKKER”.

Is de verkoper niet aangesloten bij een vereniging/stamboek/register en heeft deze geen prefix?
Dan vult u UBR in als prefix.

Is de fokker van uw alpaca volledig onbekend?
Ook dan vult u UBR in als prefix.

Bij de aankoop van een eerder (bij een andere registratie) geregistreerd dier, wordt het op prijs gesteld als u een kopie van een registratiecertificaat, of in elk geval een registratienummer zou kunnen meesturen een aangeeft bij welk register het dier stond ingeschreven.

Door de juiste informatie tijdig aan te leveren, bespaart u onze vrijwilligers vele uren aan overbodig zoekwerk en dragen we samen zorg voor een volledig en zuiver registratiesysteem.

Het komt wel eens voor dat een fokker een cria wil registreren waarvan de moeder na de geboorte van het cria is overleden. In de dierlijst komt de moeder na het registreren van het overlijden dan niet meer voor. Voor het registreren van het cria is dit verder geen enkel probleem. Je hoeft alleen maar het stamboeknummer van het moederdier op te zoeken en dit in te vullen achter ‘Stamboeknummer Moeder’.

Ga naar ZooEasy Online en log in met de eerder verkregen inloggegevens (let op: niet gelijk aan inloggegevens website Alpaca Association Benelux). Je scherm opent met een overzicht van je eigen alpaca’s.

Afhankelijk van je persoonlijke instellingen binnen ZooEasy (al dan niet verbergen van overleden dieren) staat het betreffende moederlijst wél of niet in deze lijst. Zie je het moederdier niet meteen staan, dan kun je nog altijd zoeken op naam.

 • Klik boven in de balk op het keuzevak “eigen alpaca’s” en kies “Naam”.
 • Vul in het tekstvak daarnaast de naam in van de alpaca (het moederdier) waarnaar je op zoek bent.
 • LET OP: als je de naam niet exact weet, werk dan met * om het juiste dier te vinden (In de AlpacaClopedia hebben we dit onder punt 2 uitgebreid uitgelegd aan de hand van enkele voorbeelden).
 • Noteer het stamboeknummer van de moeder en vul dit in op het registratieformulier van het zelfgefokt cria.

2020-07-03 11.46.20_web

Nieuwsberichten

Sponsors