Deelname aan halter- en fleeceshows vereist enige voorbereiding. Hieronder vindt u een aantal tips waar u op moet letten:

1. Halstertraining

Het showen van alpaca’s wordt steeds populairder in de Benelux. Belangrijk hierbij is om op de show aan te komen met dieren die goed en netjes aan een halster lopen, zodat de keurmeester de gang en lichaamsbouw van het dier zo correct mogelijk kan beoordelen. Zorg voor een goed passend halster. Wanneer het halster te los zit kan deze over de neusgaten terecht komen waardoor uw alpaca niet goed meer kan ademen en dan uiteraard in paniek raakt. Wanneer u ca. drie weken voorafgaand aan de show een paar maal per week (ca. 15 minuten per keer) besteedt aan het halstermak maken, is uw alpaca normaal gezien gereed om zich rustig in de showring te presenteren.

Behalve het halstermak maken moet het dier ook makkelijk hanteerbaar zijn. Een keurmeester zal ook de wol beoordelen en zal het dier dus aanraken op plaatsen waar het dier dit niet gewoon is. Oefen hier dus op!

Show Hapert
Judging Fleeces

2. Showpreparatie

U dient uw alpaca in ‘weideconditie’ te presenteren. Dit wil zeggen dat u het dier meeneemt naar de show alsof het net uit de weide komt. Het enige wat u kunt doen is losse strootjes en plukjes verwijderen, met de hand en zeker niet met een borstel want dit kan de vacht beschadigen. Ook dient u te controleren of het dier schoon is onder de staart. Enige poepresten kunt u hier wegknippen.

Mocht de wol de ogen bedekken en het dier hierdoor beperkt zich hebben, dan dient u ook rond de ogen de wol weg te knippen, zodat het dier vrij kan kijken.
De wollengte van de huacaya’s moet minimaal 5 cm zijn en maximaal 15 cm. Een alpaca met een vacht met een lengte onder 5 cm kan niet goed beoordeeld worden en wordt niet toegelaten op de keuring, mits het expliciet is vermeld dat het gaat om een ‘short-fleece show’. Huacaya’s moeten elk jaar geschoren worden en derhalve dient een vacht in de showring niet ouder te zijn dan ca. een jaar. De Suri wordt eens per twee jaar geschoren en mag derhalve een vacht hebben van ca. twee jaar.

Ga vooral niet wassen, knippen of föhnen. Hierdoor wordt de vacht gemanipuleerd en kan uw dier gediskwalificeerd worden. Is de alpaca erg vies, gebruik dan alleen water en zeker geen shampoo! U wast dan alle mooie kwaliteiten uit de vacht en de keurmeester zal uw dier onderwaarderen.

3. De vachtkeuring

Los van de gewone alpaca keuring in de showring staat de vachtkeuring. Hiervoor stuurt u alleen het zadel (rug) van de vacht in in het daarvoor bestemde verpakkingsvlies. Vraag bij het scheren aan de scheerder of deze de vacht als showvacht wilt scheren!

De voor een fleeceshow in te sturen vachten dienen dus verpakt te worden in de vereiste (uniforme) verpakkingsvliezen met 2 postbode elastieken om de uiteinden (dus géén andere touwtjes, draadjes, etc eromheen doen!). Op de vliezen dienen alleen stickers met het AAB-registratienummer van het dier geplakt te worden. Er mogen dus géén farmnamen of diernamen op de fleeces vermeld worden. De verpakkingsvliezen zijn periodiek (scheerseizoen en rond inschrijving voor fleeceshows) verkrijgbaar via de AAB shop (LedenPortaal). Vachten die niet aangeleverd worden in de betreffende verpakkingsvliezen worden uitgesloten van deelname aan de show.

Alle vachten worden door de organisatie gewogen en het gewicht wordt teruggerekend naar een vacht van 12 maanden. Hier zijn formules voor. Aan de hand hiervan krijgt uw vacht een aantal punten voor het gewicht.

De keurmeester beoordeelt dus alleen de vacht en maakt hiervan een rapportje. De onderwerpen waarop de vacht beoordeeld wordt zijn o.a. Fineness/handle, Uniformity of Micron, Length, Colour, Crimp, Staple type / density, Brightness, Lack of Guard Hair, Lack of impurities en Weight. Na afloop van de keuring wordt bij elke vacht het beoordelingsformulier toegevoegd, zodat u inzicht kunt krijgen in de kwaliteit van de wol en op welke punten u in uw fokprogramma kunt verbeteren. Een voorbeeld: stel uw merrie scoort op crimp style een 7, dan zou u dit met de nakomelingen kunnen verbeteren door op zoek te gaan naar een dekhengst die bijvoorbeeld een 8 of 9 heeft gescoord.

De vachtkeuring is een leuke en interessante manier om inzicht te krijgen in de facetten van de wol!

Fleeceshow Boekel Champion

Nieuwsberichten

Sponsors