Alpacavoer voor gezonde alpaca’s

Er zijn allerlei verschillende verhalen in omloop over het juiste alpacavoer. Er zijn diverse gerenommeerde fabrikanten van diervoeders die speciale alpacabrok leveren. Vrijwel alle topfokkers gebruiken een van die officiële merken alpacavoer. Als vereniging denken wij ook dat dit de voorkeur heeft. Je voert tenslotte ook geen koeienbrok aan schapen of geiten. Bedenk hierbij ook dat de speciale alpacabrok voornamelijk gericht is op het verstrekken van de juiste mineralen in de juiste hoeveelheid. Door sommige producenten wordt dit ook voortdurend gemonitord door middel van bloedonderzoek.

Een alpaca is geen herkauwer

Een alpaca doet als een herkauwer, maar is het officieel niet. Er zijn namelijk een paar verschillen met de bekende herkauwers, zoals koeien, schapen en geiten.

Het eerste verschil is de taxonomische indeling. Volgens de officiële internationale indeling van dieren vallen alpaca’s net als de herkauwers onder de orde van evenhoevigen.

Maar daarna ontstaat het verschil. Evenhoevigen zijn onder te verdelen in drie onderorden:
• Varkensachtigen (varkens en nijlpaarden),
• Herkauwers (hertachtigen, giraffen, antilopen, runderen, geiten en schapen)
• Eeltpotigen (kameelachtigen)

Op de tweede plaats verschilt de spijsvertering van alpaca’s met die van herkauwers: in plaats van een afzonderlijke pens, netmaag, boekmaag en lebmaag, is er slechts één maag met drie afdelingen (in de afbeelding aangeduid met C1 t/m C3). Verder hebben alpaca’s echte tenen, een gespleten bovenlip en alleen snijtanden in de onderkaak (kiezen zowel in boven- als onderkaak).

Alpacamaag

Alpacavoer is gras, hooi en water

Het spijsverteringsstelsel van de alpaca is ingesteld op grote hoeveelheden vezelrijk plantaardig materiaal. Dit doen deze dieren op een heel efficiënte manier, wat heel goed van pas komt op de schrale weides van de Zuid-Amerikaanse hoogvlaktes. In deze natuurlijke omstandigheden bestaat het dieet van deze dieren uit talrijke verschillende soorten grassen, kruiden en mossen. Hier in Europa hebben alpaca’s vooral kort gras, onbeperkt hooi en veel vers water nodig. Ze eten per dag ongeveer 2% van hun lichaamsgewicht; dat is gemiddeld 1 tot 1,5 kilo hooi. Een schaap eet bijna het dubbele! een alpaca heeft daarom erg schraal voedsel nodig, dus zeker geen calorierijk voedsel geven zoals mais of brood.

Voorzichtig met luzerne

Het is ook mogelijk om luzerne bij te voeren. Dat zal echter niet meer dan een handjevol per dag mogen zijn. Voer nooit luzerne aan jonge alpaca’s, want de kans op een maagperforatie bestaat.

Body Scoring

Alpacaconditie/Bodyscoring

Het is van belang dat u regelmatig de ruggengraat van uw alpaca’s voelt om zo de conditie van de alpaca’s te controleren. Magere dieren kunt u apart voeren zodat de sterkere, en meestal vettere alpaca’s niet alle brok opeten. Bovendien voorkomt u zo dat de vettere dieren nog dikker worden.

Alpacaconditie controleren

Alpaca’s met een verminderde conditie hebben een verhoogde kans op bijvoorbeeld wormbesmetting. De bodyscore kan aangeven of er iets mis is. Voer uw dieren altijd goed en correct. Dat is de basisregel om veel ellende te voorkomen.

Hiernaast en hieronder ziet u hoe u de conditie kunt bepalen aan de hand van de dikte van de ruggengraat. Voor een drachtige merrie is 3-4 optimaal, voor de andere dieren is 2,5-3 voldoende.

Alpacaconditie/Bodyscoring:
Alpacaconditie controleren

Alpaca’s die een hogere energiebehoefte hebben, bijvoorbeeld de dieren met een te lage conditiescore (te mager) of drachtige dieren, kun je extra krachtvoer geven of bijvoorbeeld bietenpulp.

Alpaca’s met een te hoge conditiescore (te vet) kunnen eigenlijk alleen afvallen als ze in een aparte groep worden geplaatst. Deze groep dan beperken in grasopname en vervolgens hooi van mindere kwaliteit voeren.

Nieuwsberichten

Sponsors