Het is alweer herfst en het cria- en dekseizoen ligt achter ons, een drukke periode met voor iedereen de nodige ups en downs, maar hopelijk heeft iedereen genoten van een mooie zomer met de alpaca’s en de cria’s van dit jaar.

Nu breekt er een rustigere tijd aan maar de gezondheid van alpaca’s vraagt altijd de nodige aandacht. Door het natte weer en relatief hoge temperaturen blijven worminfecties een risico vormen.
Voor het winter wordt en de dagen echt korter worden is het raadzaam de nagels te knippen en tevens op schurft te letten. De vacht word steeds langer en de dagen korter en donkerder, waardoor schurft steeds lastiger te constateren is. Check met name oren, oksels en tussen de tenen.

In de herfstperiode hebben de dieren hun tweede clostridiumvaccinatie nodig en is het tijd om te beginnen met het toedienen van extra vitamine ADE middels injecties.
Een en ander natuurlijk altijd in overleg met uw dierenarts.

Zogende merries kunnen bij afnemende kwaliteit van het gras wat extra krachtvoer gebruiken en zorg ook voor voldoende hooi van goede kwaliteit.

Tot slot een tip:
Het is goed voor uw grasland om in de herfst kalk te strooien als dit nodig is.

Sponsors