Haemonchus contortus
Als het zomer is, is het zaak om de vinger aan de pols te houden, vooral hoge temperaturen en vochtig weer zijn ideale omstandigheden voor wormen om zich te vermenigvuldigen.
Vooral de Haemonchus contortus kan een echte killer zijn. Dieren kunnen ernstig besmet zijn zonder uiterlijke symptomen zoals vermagering of diarree.
Symptomen
• Vermoeidheid
• Verlies in gewicht
• Onderhuids oedeem
• Bloedarmoede en daardoor bleke slijmvliezen
• Droge mest, in tegenstelling tot andere wormen
Monitoring
Een goede monitoring is mogelijk door de kleur van de oogleden regelmatig, iedere 1 á 2 weken te controleren. Een handig hulpmiddel hierbij is om de Famacha score te bepalen. Waarschijnlijk heeft uw dierenarts een Famacha scorekaart (zie afbeelding) of U kunt deze downloaden van internet. Meer info is te vinden op de Wormenwijzer van Wageningen UR.
Dosering
Bij het ontwormen van alpaca’s is het heel belangrijk de correcte dosering te gebruiken. Voor sommige producten is deze dosering anders dan voorgeschreven is voor schapen of geiten, omdat alpaca’s een heel ander metabolisme hebben dan deze dieren. Voornoemde natuurlijk altijd in overleg met uw dierenarts.
De dierenarts zal sowieso een mestonderzoek doen alvorens te ontwormen. Veelal is de dierenarts niet bekend met alpaca’s en doseert het de ontwormingsmiddel te laag met als gevolg dat een dier alsnog kan overlijden aan een wormbesmetting.
Alle wormbesmettingen vragen een goede aanpak maar een dier dat besmet is met de Haemonchus worm moet acuut behandeld worden met de juiste dosering. Anders overleeft het dier de besmetting niet. Dit kan zéér snel gaan, als een alpaca door deze besmetting ernstig verzwakt is, dan is een bloed transfusie vaak de enige manier om het dier weer snel op de been te krijgen. Ervaren fokkers kunnen regelmatig zelf mestonderzoek doen en zo monitoren of en wanneer hun kudde ontwormd moet worden.