Huisvesting alpaca’s

Alpaca’s zijn echte kuddedieren. Daarom moeten ze met meerdere dieren bij elkaar gehuisvest worden. Als ze alleen staan, voelen ze zich al snel onveilig.

Graag geven wij u een aantal tips en richtlijnen.

Afmetingen

Voor twee alpaca’s is een minimale oppervlakte van 1000 m2 nodig. Voor elke alpaca meer moet hier 500 m2 bij opgeteld worden. De schuilstal moet per alpaca 2 m2 groot zijn.
Omdat alpaca’s kuddedieren zijn, is twee (maar liever nog drie) het minimale aantal dieren dat gehouden moet worden.

Omgeving

Alpaca’s kunnen prima buiten overwinteren. Er moet wel de beschikking zijn over een schuilplek. Hierdoor kunnen de dieren in de zomer de schaduw opzoeken en in de winter beschut staan tegen de wind en regen. Een halfopen schuur is hiervoor zeer geschikt.

Omheining

Het hekwerk rondom een alpacaweide hoeft niet heel hoog te zijn. De dieren springen niet snel over een hek heen. Een hoogte van 1,2 tot 1,5 meter is dan ook voldoende. Het is wel belangrijk dat de openingen in het hek niet te groot zijn zodat de dieren niet met hun kop klem komen te zitten.

Schrikdraad heeft niet heel veel zin, door de dikke vacht zullen de dieren daar weinig van merken. Wanneer in de wei ook veulens geboren worden is het belangrijk om het hekwerk tot de grond door te laten lopen. Ook tegen roofdieren (vossen, honden, wolven en dassen) is dit aan te raden.

Het is praktisch om in de wei een kraal te maken om dieren daarin bijeen te drijven voor de scheerbeurt of het bezoek van de dierenarts. Als de alpaca’s hier ook regelmatig in worden gevoerd dan zullen ze gewend zijn om er in te komen. Van deze kraal moet de omheining wat hoger zijn, minimaal 1,5 meter.

Een hoger hek rondom het perceel (1,5 meter) en schrikdraad kunnen wel zin hebben om ongewenste bezoekers buiten te houden.

Bodem/ondergrond

De ondergrond van het alpacaverblijf kan het beste gemaakt worden van zand of een andere natuurlijke ondergrond. Zwart zand kan beter niet gebruikt worden. Hiervan kunnen de alpaca´s ontstekingen aan hun hoeven krijgen. Ook een harde ondergrond (van bijvoorbeeld klinkers of tegels) is prima en makkelijk schoon te maken.

De ondergrond mag niet zacht zijn of modderig worden. Dan slijten de eeltlagen onder de poten van de alpaca niet voldoende af en kunnen tussen de tenen ontstekingen ontstaan.

Een zandbak is een goede aanvulling op de weide. Alpaca’s houden ervan om in een zandbak te rollen. Hiervoor kan speeltuinzand gebruikt worden.

Let wel: in aanloop naar het scheren kunt u de alpaca’s het beste enkele weken de toegang tot de zandbak onthouden, aangezien veel zand in de vacht funest kan zijn voor de scheermessen en de scheerbeurt onnodig vertraagt.

Onderhoud

Maak het verblijf van de alpaca´s regelmatig schoon, bij voorkeur dagelijks.

In de wei wordt een vaste plek als toilethoek gebruikt. Hier wordt ook niet gegraasd. Dit vergemakkelijkt het schoonhouden van de wei.

Nieuwsberichten

Sponsors