ALPACASHOW WEELDE (BELGIE): VOORJAARSSHOW 19 APRIL 2020

Deze vindt plaats op zondag 19 april 2020 in het Weelde-Depot (vroegere NAVO hallen), Geeneinde 54 te Weelde (Belgie).

 

INFORMATIE VOOR BEZOEKERS

De alpacashow is uiteraard ook toegankelijk voor bezoekers. De entree bedraagt € 5,00 per persoon en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Aanvang van de show is ca. 09.30 uur en duurt tot ca. 17.00 uur.

De alpaca is een kameelachtige en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Een leuk evenement voor jong en oud om kennis te maken met de alpaca! Tijdens de show worden de alpaca’s van de deelnemende alpacafokkers met elkaar vergeleken op lichaamsbouw en vooral wolkwaliteit. De besten zullen gewaardeerd worden met een prijs. Het jurylid is (info volgt)…

Tussendoor is het ook leuk om langs de aanbieders van producten te struinen, zoals kleding en alpaca gerelateerde artikelen. Heeft u zelf interesse om uw product aan te bieden? Er zijn tafels van 2 x 1 m. te huur voor de prijs van € 30,00 of een vloeroppervlakte van 5 m2 voor de prijs van € 50,00 (incl. btw).

Voor aanvullende informatie kunt u onze Showcommissie mailen.

INFORMATIE VOOR DEELNEMERS

Aanmelding dieren:

De inschrijving opent op 9 februari 2020 en sluit op 8 maart 2020 of eerder indien het maximum aantal dieren van 140 is bereikt! Per deelnemer mogen maximaal 7 dieren ingeschreven worden. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt! Alle dieren dienen geregistreerd te zijn in ZooEasy. De informatie uit het registratiesysteem dient overeen te komen met de informatie die u opgeeft bij deelname aan de show.

Loterij:

Evenals vorig jaar wordt er voor het publiek een leuke loterij georganiseerd. Hiervoor zoeken wij nog leuke prijzen. Wanneer u iets leuks wilt doneren, wilt u dan s.v.p. contact opnemen met De Showcommissie? Uiteraard kunt u ook op de showdag zelf nog prijzen doneren. U kunt uw prijs (eventueel voorzien van uw visitekaartje) afgeven bij de AAB-stand.

Nakomelingenklasse:

Voor een hengst bestaat één team uit 3 nakomelingen van verschillende moeders. Voor een merrie geldt dat één team bestaat uit 2 nakomelingen van verschillende vaders. De hengst en/of merrie kunnen slechts ingeschreven worden met toestemming van de eigenaar.

Aanleveren dieren:

De dieren kunnen aangeleverd worden op: zaterdag 18 april 2020 tussen 16.00 en 18.00 uur of op zondag 19 april 2020 tussen 07.30 en 08.45 uur. Kleurcontrole vindt alleen plaats op verzoek van de fokker. Bij het opgeven van uw dieren dient u de kleur op te geven zoals vermeld in het registratiesysteem. Bij aankomst vindt een controle plaats op chipnummers. Zorg dat het chipnummer overeenkomt met het nummer in het registratiesysteem en op de gezondheidsverklaring. Een dierenarts zal aanwezig zijn en dit nummer, alsmede de gezondheid van de dieren controleren. Laat de dierenarts, die de gezondheidsverklaring komt ondertekenen, controleren of de chip nog aanwezig is bij uw dier! Is dit niet het geval, dan loopt u risico tot diskwalificatie van uw alpaca. De dierenarts dient hiervoor een grote chipreader ter beschikking te hebben.

Boxen:

Elke deelnemer kan maximaal over 3 boxen beschikken. Houdt hier rekening mee wanneer u dieren inschrijft! Het aantal boxen moet u opgeven bij uw Inschrijvingen. De organisatie zorgt voor stro in de boxen. U dient zelf voor hooi te zorgen. Water is aanwezig, neem hiervoor zelf emmers of bakken mee. Verder vragen wij u vriendelijk zelf uw box schoon te houden door regelmatig mest te ruimen. Neem zelf een schepje mee. Aan elke deelnemer wordt minimaal 1 ventilator ter beschikking gesteld, afhankelijk van het aantal boxen.

Tafel:

Indien u een tafel naast uw box wenst, bijvoorbeeld als u wat leuke alpaca gerelateerde spulletjes wilt uitstallen, dan kunt u deze reserveren bij Sponsormogelijkheden voor AAB-leden.

Deelname:

De dieren dienen geregistreerd te zijn bij de AAB. Om mee te kunnen doen met de show dienen de vachten een minimale lengte te hebben van 5 cm. Alleen dieren die minstens 30 dagen aaneengesloten op uw bedrijf / farm verblijven kunnen deelnemen aan een show. Minimum leeftijd is 6 maanden. Dieren die jonger zijn worden niet toegelaten.

Export:

Let op: tot op heden is België aangemerkt als beperkingsgebied vanwege Blauwtong. Dat houdt in dat Nederlandse leden niet met dieren mee kunnen doen aan de show, tenzij deze zijn ingeënt tegen blauwtong.

Tarieven:

Onderstaand vindt u een overzicht van de tarieven (incl. btw) voor deelname shows:

Inschrijving per dier € 30,00
Inschrijving progeny team € 0,00
Huur box € 30,00
Inschrijving vacht Nvt

(bovengenoemde bedragen zijn incl. btw)

Na de sluitingsdatum voor de inschrijving van de dieren zult u een factuur ontvangen.

Dekgeldveiling:

Tijdens de shows zullen er een aantal dekkingen geveild worden van diverse dekhengsten. De opbrengst komt voor de helft ten goede aan de vereniging en voor de helft aan de fokker voor het beschikbaar stellen van zijn/haar hengst.

De volgende hengsten zijn geselecteerd:
Info volgt…

Sponsoring:

Zonder sponsoring zal het steeds moeilijker worden om de shows in de toekomst te blijven continueren en verbeteren. Er zijn diverse leuke, aantrekkelijke sponsormogelijkheden voor iedereen die de shows en de alpaca een warm hart toedraagt! Voor sponsormogelijkheden (last minute), neem contact op met de De Showcommissie .

Jury: Jay Holland (BAS Judge)

Showreglement:

Tijdens elke show krijgen wij met showregels te maken waar iedereen zich aan dient te houden.

Informatie voor Nederlandse deelnemers

Uitspraak NVWA m.b.t. regelgeving om onder bepaalde voorwaarden wel vanuit BTV gebied naar Nederland te mogen (terug) komen.

In nauw overleg met de NVWA heeft deze besloten dat Nederlandse dieren aan de in april geplande show kunnen meedoen. Dit mag alleen onder de volgende voorwaarden:

• Gebruikelijke eisen m.b.t. quarantaine (de dieren moeten 30 dagen voorafgaande aan de export op eenzelfde plaats verblijven)

• Gebruikelijke eisen m.b.t. het transport en de te ontsmetten transportmiddelen

• Gebruikelijke bloedtest brucellose en de tbc-test binnen 30 dagen voor export

• Gebruikelijke ontheffing van de Nederlandse autoriteit, waarin zij akkoord gaan met de ontvangst van de dieren, die minder dan 30 dagen verbleven op één locatie in Belgie. Tevens dienen zij in te stemmen met de methode van certificering en zal op de gebruikelijke manier een FAVV dierenarts op de show de gezondheid van de dieren en de exportpapieren controleren en, als er geen klinische verschijnselen zijn van medische aandoening, het Nederlandse certificaat voor terugkeer ondertekenen

• In verband met Blauwtong moeten de dieren aantoonbaar volledig gevaccineerd zijn met het vaccin dat werkzaam is tegen het BTV virus type 8: (B.v. Bluevac BTV8).
Minimaal 3 weken na de vaccinatie moet door middel van een bloedtest worden aangetoond dat de alpaca voldoende antistoffen tegen BTV heeft opgebouwd. (serologisch onderzoek).

Ten alle tijden zal de NVWA voordat zij ontheffing verleent opnieuw bij LNV toetsen of de dierengezondheidsstatus van het ontvangende land niet is veranderd. Daarnaast heeft onze AAB veterinair adviseur verklaard dat de regelgeving i.v.m. blauwtong enkel een wettelijk aspect heeft, en slechts een zeer verwaarloosbaar bio sanitair aspect met betrekking tot de gezondheid van de alpaca’s op de show.

Mogelijke extra kosten:

Het vaccin Bluevac BTV8 kost slechts enkele euro’s. De bloedanalyse op BTV antistoffen komt per analyse op 30-35 euro bij Diergezondheidszorg en natuurlijk kosten van de dierenarts voor het zetten van de vaccin en nemen van bloedstaal voor analyse.

Mogelijke nadelige bijwerking vaccin:

Zijn momenteel bij toediening op de alpaca nog onbekend. Het middel wordt wel al jaren toegepast op andere diersoorten, zoals schapen en runderen. Het risico op ernstige bijwerkingen wordt derhalve ingeschat als nihil of laag, maar meer zekerheid hierover kan pas op langere termijn uitwijzen. Net zoals bij andere vaccins is een lokale entreactie mogelijk. Dit is echter steeds van voorbijgaande aard.

 

Verblijf:

Best Western Plus Turnhout City Hotel
Stationstraat 5
2300 Turnhout
Tel. 003214820202
Email: info@turnhoutcity-hotel.be

Hotel Svilla
Kastelein 65
2300 Turnhout
Tel. 003214734998
Email: info@svilla.be
Website: www.svilla.be

Sponsoring: de sponsormogelijkheden openen op 9 februari 2020 en sluiten op 8 maart 2020

Hartelijk dank aan onze sponsoren:

Alpaca Tumulus – Colour Champion White
Alpaca Pachmana – Colour Champion Brown
Mandel Alpacas – Colour Champion Black
Westhoek Safari – Colour CHampion Grey

Zonder sponsoring zal het steeds moeilijker worden om de shows in de toekomst te blijven continueren en verbeteren. De showcommissie, samen met de showteams, doet haar uiterste best om sponsoring aantrekkelijk te maken voor leden, maar ook voor niet-leden!

Leden van de AAB kunnen hun sponsoring aanvragen via het Ledenportaal.

Voor het plaatsen van een advertentie hebben wij een pdf-file nodig met hoge resolutie (300 ppi op ware grootte) in full colour. Advertenties moeten aangeleverd worden vóór 15 maart 2020.

 

Niet-leden van de AAB kunnen hun sponsoring aanvragen rechtstreeks onder de show.

 

Nieuwsberichten

Sponsors