Voor velen is de drukke zomer met geboortes en cria’s inmiddels ten einde. Perfecte timing om er eens aan te denken om uw prachtige (toekomstige) dekhengsten en merries te laten keuren!

Wanneer uw dieren de leeftijd van 20 maanden hebben bereikt, kunt u deze dieren aanmelden voor een keuring. Een keuring bestaat uit het onderzoeken van de uiterlijke kenmerken van de alpaca, alsmede een DNA-analyse van het dier. Dit DNA-profiel wordt verkregen met behulp van een neusswab en vervolgens vastgelegd.

Het vastleggen van een DNA-profiel van een dier betekent een verbetering van de controle op juistheid van de afstamming van uw dieren. De combinatie van fysieke keuring en het vastleggen van het DNA-profiel geeft een goed beeld dat er geen uiterlijk waarneembare gebreken, met een mogelijk genetische achtergrond, zijn vastgesteld. Indien de alpaca wordt goedgekeurd, ontvangt de eigenaar een ‘certificaat van goedkeuring’. Een mooie meerwaarde voor uw fokkerij! Inmiddels zijn er zo’n 150 gecertificeerde alpaca’s in onze database opgenomen.

Heeft u belangstelling in een alpacakeuring, meldt uw dieren dan aan via het onderstaande formulier ‘AANVRAAGFORMULIER AAB-KEURING’ en mail dit vervolgens naar onze Stamboekcommissie. Bij voldoende aanmeldingen zullen we dan een locatie en datum voor een nieuwe keuring bepalen.

Meer informatie inzake keuringen kunt u lezen op pagina Keuringen.

Sponsors