Alpacakeuringen
Nu de maatregelen rondom Covid-19 weer verder versoepeld zijn, willen we als vereniging de keuringen van uw (potentiële) dekhengsten en fokmerries weer opstarten. Wanneer uw dieren de leeftijd van 20 maanden hebben bereikt, kunt u deze aanmelden voor een keuring, die bestaat uit het onderzoeken van de uiterlijke kenmerken van de alpaca (een fysieke keuring dus), alsmede een DNA-analyse van dit dier. Deze combinatie geeft een goed totaalbeeld van uw alpaca, waaruit bij goedkeuring blijkt dat er geen uiterlijk waarneembare gebreken (met mogelijk genetische achtergrond) zijn vastgesteld. Vastlegging van het DNA-profiel verbetert de controle op juistheid van de afstamming van uw dieren. Indien de alpaca wordt goedgekeurd, ontvangt de eigenaar een ‘certificaat van goedkeuring’. Een mooie meerwaarde voor uw fokkerij. Inmiddels zijn er zo’n 150 gecertificeerde alpaca’s opgenomen in onze database.

WAAR ZIJN WIJ NAAR OP ZOEK?
Natuurlijk in de eerste plaats naar alpaca’s die gekeurd kunnen gaan worden. U kunt deze aanmelden middels het formulier AANVRAAG AAB-KEURING dat op onze website staat.

Het ingevulde formulier mailt u vervolgens naar dna@alpaca-benelux.com.

WAT ZOEKEN WIJ NOG MEER?
Vervolgens zijn wij op zoek naar locaties waar de keuringen plaats kunnen vinden: bij voorkeur een locatie in het noorden van Nederland, in het zuiden van Nederland en een locatie in België.

Op deze locatie moet het mogelijk zijn om de alpaca’s één voor één aan de dierenartsen voor te leiden, waarbij de alpaca’s over een ‘gangpad’ met verharde ondergrond van minimaal 15 meter lengte rustig heen en terug moeten kunnen lopen. Verder is een ruime, overkapte en goed verlichte ruimte met harde ondergrond nodig om de alpaca’s te kunnen onderzoeken. Er moet een tafel beschikbaar zijn voor de materialen van de keuringsdierenartsen. En er dienen 2 assistenten aanwezig te zijn om te helpen bij de keuring. Heeft u of weet u een dergelijke locatie. Meldt dit dan a.u.b. middels een mailtje aan de Stamboekcommissie via dna@alpaca-benelux.com.

We zouden het fijn vinden om e.e.a. snel weer samen met jullie op te kunnen starten.

Sponsors