Voor een aantal alpacahouders is het criaseizoen al begonnen, voor velen moet het nog beginnen. Een spannende tijd maar een goede voorbereiding kan veel problemen voorkomen.

Zorg er voor dat de drachtige merries bij ca. 10 maanden dracht gevaccineerd worden tegen clostridium. Dit geeft het cria extra antistoffen via de biest.



Vroeg in het voorjaar, als er nog weinig gras is, is het goed om hoogdrachtige merries extra (kracht)voer te geven.



Het is aan te bevelen om een criabox aan te schaffen of samen te stellen zodat je alles bij de hand hebt als de merrie bevalt. Deze bevat minimaal jodium of blauwspray om de navel te ontsmetten. Een (hand)doek om het cria goed droog te wrijven en het vlies te verwijderen. Het wrijven helpt tevens om de ademhaling op gang te krijgen. Het mondje van het cria moet slijmvrij gemaakt worden. Dit kan tijdens de bevalling, maar zeker direct erna.



De box dient verder een flesje met de juiste speen te bevatten en zakjes Capracol biestvervanger te bevatten voor het geval het cria te zwak is om binnen enkele uren zelf te drinken. Als het cria binnen 24 uur geen of onvoldoende biest heeft gedronken, is het noodzakelijk om plasma toe te dienen. Na 24 uur dient dit intraveneus te gebeuren door de dierenarts.



Verder kun je Capracol ook geven als het cria wat slapjes is na de geboorte. De Capracol bevat suikers waardoor het cria extra energie krijgt en dus actiever wordt en de melkbar sneller kan vinden. Verder is het belangrijk een criadekje in de box te hebben. Als het koud is of regent is het geen overbodige luxe om na het droogwrijven het cria op temperatuur te krijgen.



Een goedgevulde criabox bevat verder ook een criaweger. Het is belangrijk het geboortegewicht te weten, zodat je regelmatig kunt controleren of het cria voldoende groeit. Het is niet alleen het cria, dat extra aandacht nodig heeft. De merrie die net bevallen is heeft zeker ook extra (kracht)voeding nodig om voldoende melk te produceren.



Tenslotte het advies om vooral de natuur zijn gang te laten gaan en geduld te hebben. Een merrie die haar eerste cria krijgt doet er vaak veel langer over om te bevallen. De merrie geeft vaak zelf aan als ze hulp nodig heeft. Let wel even op of beide voorpootjes en het snoetje zichtbaar zijn (goede ligging cria). Ook na de geboorte kan het even duren voordat het cria gaat staan en drinken. Laat merrie en cria aan elkaar wennen en elkaars geur opnemen. Met andere woorden laat ze even met rust.



Is het koud of regent het en wil je het cria zo snel mogelijk een jasje aan doen, wrijf dan eerst even met de bovenkant van het jasje over de rug van het cria, zodat de merrie haar cria herkent. Is het erg warm en zonnig? Leg het cria dan na een tijdje in de schaduw, want de kleintjes raken snel oververhit, in shock en staan niet meer op. Dit kan vlot gaan en daar moet je vooral de eerste week na de geboorte dus goed op letten.

Veel geluk met jullie nieuwe cria’s!

Sponsors