Alpaca’s worden één keer per jaar geschoren. Dit gebeurt in de maanden april tot en met juni, zodat de vacht weer voldoende tijd heeft om aan te groeien voor de winter. Vakscheerders hebben hun agenda al ruim voor het seizoen vol. Heeft u nog geen afspraak gemaakt voor uw alpaca’s, wacht dan niet langer en boek snel een scheerder om uw alpaca’s ook dit jaar weer allemaal in zomertenue te kunnen steken.

Voor alpaca’s is de jaarlijkse scheerbeurt echt noodzakelijk. Zelfs voor hoog drachtige merries is de stress van een scheerbeurt van zo’n 20-30 minuten minder erg, dan de hittestress, die de dieren vol in de wol hebben bij temperaturen boven de 20 graden en in de volle zon.

Als u een afspraak heeft staan met uw scheerder is het belangrijk om een aantal zaken goed in acht te nemen:
• De alpaca’s dienen droog te zijn als ze geschoren worden. Zet ze dus ruim op tijd op stal of onder een overkapping. Bij voorkeur een halve dag tot een dag van tevoren. Let op: ze gaan hier niet vanzelf onder liggen als het regent. Dus zorg tijdig voor het treffen van voorzorgsmaatregelen als er een bui op komst is. Voorkom dat u ze opsluit op een kleine, benauwde plek waar ze gaan zweten. Ook dan worden ze nat en raakt u van de regen in de drup. Overleg eventueel van tevoren met uw scheerder.
• Zorg ervoor dat de alpaca’s in de periode richting scheertijd niet gaan liggen rollebollen in het zand. Hoe fijn ze het ook vinden. Zand in de wol betekent extra slijtage van de messen, dus extra veel werk voor de scheerders, die daar absoluut niet blij mee zijn. En ook voor de alpaca is het vervelend als de messen steeds opnieuw bot raken. Het is een kleine moeite om erop toe te zien dat de alpaca’s in de dagen/weken voorafgaand aan het scheren niet in het zand kunnen rollebollen, zodat de vakscheerders snel en kundig hun werk kunnen doen. Zowel mens als dier profiteert hiervan.
• Zet uw alpaca’s ‘klein’ en vlakbij de scheerplek, vóórdat uw scheerder arriveert. Oefen dit ook met uw alpaca’s, zodat zij niet in paniek raken als ze een keer worden opgesloten op stal of bijv. in een klein afgezet stukje weiland. Dit zorgt ervoor dat de dieren zonder stress en zonder opgejaagd te hoeven worden kunnen worden voorgeleid of gepakt om te scheren.

Voordat het scheren begint is het belangrijk om goede afspraken te maken met uw scheerder over het voorgeleiden van de alpaca’s, het vastleggen, het uitsorteren en aanpakken van de wol, etc. Vraag uw scheerder gerust wat hij/zij van u verwacht en geef ook aan wat u van uw scheerder verwacht.

Verder is het belangrijk om er samen met de scheerders op te letten of de dieren schurft of andere huid- of gezondheidsproblemen hebben. Meestal attenderen de scheerders de alpacahouder hierop, echter het is tevens zeer leerzaam om met de scheerder mee te kijken. Normaal gesproken controleren de scheerders ook de nagels en de tanden van de alpaca. Indien nodig worden ze geknipt (nagels) en/of bijgeslepen (tanden).

Denk voorafgaand aan het scheren ook goed na over wat u met uw vachten wilt doen. Wilt u uw wol (laten) verwerken, wilt u deze laten analyseren of wenst u met de vachten van uw dieren deel te nemen aan fleeceshows? Uw wensen kunnen gevolgen hebben voor de wijze waarop de scheerder uw alpaca scheert en/of de wol sorteert.

Als u de wol wilt verwerken, zorg dan dat de alpaca geen kans heeft om zich in mos, hooi, stro, vlas of andere vegetatie te rollen voor het scheren (zeker bij cria’s is dit naderhand moeilijk uit de vacht te krijgen). Als u wilt deelnemen aan een fleeceshow, zorg er dan voor dat de vachten goed schoon zijn, naar behoren geskirt en op de juiste wijze verpakt (zie separaat nieuwsbericht met onder andere instructies omtrent het skirten en verpakken van showfleeces).

Sponsors