Blauwtong: vaccineren of niet

Bericht vanuit de gezondheid- en welzijncommissie

Dit nieuwsbericht is opgesteld in overleg met een team van dierenartsen en bedoeld om alpacahouders correct te informeren over het nu toegelaten vaccin Syvazul BTV 3. Zo hopen we het mogelijk te maken dat jullie een weloverwogen beslissing kunnen nemen om jullie dieren wel/niet te vaccineren tegen Blauwtong.

Sinds kort is er een vaccin tegen Blauwtong type 3 toegelaten in Nederland. Dit vaccin Syvazul BTV3 is geregistreerd en toegelaten voor gebruik bij schapen en runderen. Het is niet geregistreerd voor gebruik bij alpaca’s, en dat zal ook niet gaan gebeuren. Dit om de simpele reden dat het te duur is om dit voor zo’n kleine doelgroep apart te doen. Wel mag het met een off-label use verklaring door de dierenarts ook bij alpaca’s worden toegediend.

De fabrikant van dit vaccin heeft al een vaccin tegen Blauwtong type 1,4 en 8 op de markt. Dit vaccin is de afgelopen jaren in meerdere landen gebruikt (ook bij alpaca’s) en er zijn weinig bijwerkingen gemeld. Het nieuwe vaccin tegen type 3 is op dezelfde manier gemaakt en ook de dosering is hetzelfde. De schapendosering is eenmalig 2cc onderhuids en deze dosering kan ook bij alpaca’s worden gebruikt.

Er gaan op facebook verhalen rond over een Duits vaccin dat van de markt is gehaald. Dit Duitse vaccin is een autovaccin. Autovaccins zijn vaccins die door gespecialiseerde laboratoria worden gemaakt door ziektekiemen uit dieren van een specifiek bedrijf te isoleren en hiermee een vaccin maken voor gebruik op dat bedrijf. Deze vaccins zijn verder ook niet getest, het risico is voor het bedrijf dat het autovaccin heeft laten maken. Mede vanwege de risico’s op vervuiling van het vaccin met andere ziektekiemen en de onbekendheid over de werking van het vaccin staat het ministerie het gebruik ervan niet toe.

Het nu toegelaten Spaanse vaccin is op een gecontroleerde manier gemaakt en wel toegelaten voor gebruik bij de genoemde diersoorten in Nederland.

Neem contact op met uw eigen dierenarts als u uw alpaca’s wilt laten vaccineren.

Sponsors