Op 21 april 2021 trad de Europese Diergezondheidswet in werking. Voor de Belgische alpacahouder staan er op korte termijn enkele veranderingen op til. Momenteel legt men de laatste hand aan de Belgische wetgeving. Vanaf het moment dat deze gepubliceerd is (hoogstwaarschijnlijk 2 mei 2022) moeten alle houders van kameelachtigen zich geregistreerd hebben. Deze wetgeving verplicht verder ook dat houders van kameelachtigen geregistreerd worden in Santinel; dit is de databank van het FAVV, welke is ontwikkeld voor de indentificatie en registratie van de Belgische veestapel. Ook als je bijv. al bent aangesloten bij een alpacavereniging.

Daarnaast legt deze wet ook verplichtingen aangaande het identificeren en bepaalde registraties op. In onderstaande samenvatting “Identificatie en Registratie Kameelachtigen” kun je terugvinden wat je precies staat te doen als houder van kameelachtigen, waaronder alpaca’s en lama’s. In de andere bijlagen staan het betreffende registratieformulier en de uitleg hoe dit in te vullen.

Voor diegenen, die met vragen zitten: op maandag 7 maart zal een webinar plaats vinden vanuit DGZ (DierenGezondheidsZorg). Inschrijven is noodzakelijk. Meer informatie hierover in de onderstaande samenvatting “Identificatie en Registratie Kameelachtigen”.Sponsors