Nieuws vanuit onze Kennisbankcommissie:

Wormen en preventie

Het is zomer en met de stijgende temperaturen vermeerderen de wormen zich ook sneller. Hoge temperaturen in combinatie met vochtig weer zijn ideale omstandigheden voor wormen om zich te vermenigvuldigen. Vooral de Haemonchus contortus (oftewel de rode lebmaagworm) kan een echte killer zijn. Dieren kunnen ernstig besmet zijn zonder uiterlijke symptomen zoals vermagering of diarree.

Een goede monitoring is mogelijk door de kleur van de oogleden regelmatig (iedere 1 á 2 weken) te controleren. Een handig hulpmiddel hierbij is om de Famacha score te bepalen. Waarschijnlijk heeft uw dierenarts een Famacha score kaart of U kunt deze downloaden van internet. Meer info is te vinden op de Wormenwijzer van Wageningen UR.

Famacha

Zijn er aanwijzingen dat er een wormenprobleem is overleg dan met uw dierenarts over de behandeling. Die zal zo wie zo een mestonderzoek doen alvorens te ontwormen. Maar vaak is de dierenarts niet bekend met alpaca’s en doseert het ontwormingsmiddel te laag met als gevolg dat een dier kan overlijden aan een wormbesmetting. Alle wormbesmettingen vragen een goede aanpak maar een dier dat besmet is met de Haemonchus contortus worm moet acuut behandeld worden met de juiste dosering anders overleeft het dier de besmetting niet. Dit kan zéér snel gaan, als een alpaca door deze besmetting ernstig verzwakt is dan is een bloedtransfusie vaak de enige manier om het dier weer snel op de been te krijgen.

Schurft

Schurft bij alpaca’s is een vaak terugkerend probleem. Na het scheren is dit het beste te zien. Als het voorkomt dan zie je het meestal het eerste tussen de tenen en verder omhoog langs de benen. Als schurft geconstateerd wordt dan is dit goed te behandelen. uw dierenarts kan daarbij het beste advies geven, er zijn diverse behandelmethoden.

Hittestress voorkomen

De meeste alpaca’s zijn nu al geschoren maar voor de dieren die nog vol in de wol zitten is het aan te raden om te zorgen dat de alpaca’s voldoende schaduw hebben bij hoge temperaturen en de felle zon. Heeft u pasgeboren cria’s, pas dan op dat deze niet in de felle zon in slaap vallen en te lang blijven liggen. Ze kunnen gemakkelijk oververhit raken en als gevolg daarvan sterven. Helaas kan dit heel snel gaan want de diertjes staan niet meer op, zijn te slap en gaan dus ook niet drinken.

Sponsors