Inmiddels zullen de meeste cria’s gespeend zijn. Om te monitoren of ze na het spenen goed door blijven groeien is het raadzaam om ze regelmatig te wegen. Door de lange criafleece is het namelijk vaak lastig te beoordelen hoe de conditie van de dieren nu is.

Bij te lage gewichten of weinig groei is het aan te raden om te controleren of alle cria’s ook voldoende brok eten. Mochten er toch problemen zijn met gewicht en groei, dan is het goed om in overleg met de dierenarts te bekijken of er eventueel een behandeling tegen wormen en/of coccidiose noodzakelijk is.

Zorg er tevens voor dat uw alpaca’s (zowel volwassen dieren als cria’s) voldoende vitamines krijgen. In de winter is het dan ook zeker aan te raden om op regelmatige basis extra vitamine D door middel van injectie toe te dienen; zeker (donker) gekleurde dieren hebben hier baat bij. Let er wel op dat je niet overdoseert.

Tot slot: bij alpaca’s die in deze tijd van het jaar veel op stal staan, is de kans op schurft ook groter. Let hier extra goed op en behandel indien nodig.

Sponsors