Schurft bij alpaca’s

De belangrijkste huidparasieten bij kameelachtigen zijn schurftmijten. Ze zijn de hoofdoorzaak van ernstige jeuk en leveren lelijke en pijnlijke korsten op. En denk erom: het is besmettelijk!

Controleer uw alpaca’s regelmatig op schurft.
Elke alpaca heeft schurftmijten, echter niet elke alpaca heeft hier last van. Vaak wordt schurft een probleem bij verlaagde weerstand, bij stress, wanneer er bepaalde vitaminen of mineralen ontbreken aan de voeding, bij een onderliggend wormprobleem en/of bij gebrek aan schuilruimte.

Soorten schurftmijt

Er zijn verschillende soorten schurftmijten, maar de belangrijkste zijn:

 • Sarcoptes scabii: een vrij ronde mijt met korte poten.
  • Deze mijten leven op het huidoppervlak, waar de mijten paren. Na de paring vreet het vrouwtje zich in de huid van uw alpaca en graaft zich in om een nestje te maken, waar deze haar eieren legt.
  • Deze vorm van schurftmijt is meestal het eerst waarneembaar op de poten, buik en aan de staartaanzet. Het kan zich echter over gehele lichaam verspreiden.

 • Chopioptes scabii: Chorioptes mijten hebben een iets langwerpiger lichaam.
  • Deze vorm van mijt, kauwt op de huid in plaats van dat het zich in de huid nestelt.
  • Chorioptes komen minder vaak voor dan Sarcoptes, en de huidreactie van de alpaca is milder.
  • Omdat deze mijten zich niet ingraven, leven ze compleet op het huidoppervlak. Vaak tref je ze aan tussen de tenen, in de oorschelp, op het gezicht (rondom lippen, neus en ogen) en op de buik.

 • Psoroptes scabii: Ovaal gevormde mijten.
  • Psoroptes leeft op het huidoppervlak
  • Deze vorm komt weinig voor en is door geen enkel officieel onderzoek bewezen bij cameliden.

Schurft

Wat te doen bij verdenking van schurft?

Stap 1: Identificatie

Bij de verdenking van schurft: laat de veearts of een andere ervaren persoon een monster nemen en dit onderzoeken om het type schurft te identificeren.

Stap 2: Pijnbestrijding en infectie

Indien uw alpaca pijn heeft van de schurft, of de huid geïnfecteerd en ontstoken raakt, is het belangrijk dat u de veearts pijnstilling en antibiotica laat toedienen.

Stap 3: Scheren

Een dier met ernstige schurftklachten op bewolde plekken kan alleen goed behandeld worden als het is geschoren, ongeacht de tijd van het jaar. Er zijn prima jasjes voor alpaca’s verkrijgbaar om ze warm te houden.

Stap 4: Parasietbestrijding

Sarcoptes
Sarcoptes zal altijd behandeld moeten worden met een combinatie van:

 • injectie met anthelmintica (om de reeds ingegraven mijten te bereiken)
 • oppervlaktebehandeling (om de mijten die nog niet ingegraven zijn te bereiken)

Beide elementen van de behandeling zullen meermalen herhaald moeten worden, aangezien de reeds gelegde eitjes overleven en de alpaca direct opnieuw besmetten.

Chorioptes
Bij de behandeling van Chorioptes zal de focus liggen op topische behandeling. Deze mijt vreet namelijk wel aan de huid, maar medicatie vanuit de bloedstroom bereikt de schurftmijt maar moeilijk. Behandeling bestaat uit:

 • injectie met anthelmintica (om de reeds ingegraven mijten te bereiken)
 • topische / oppervlaktebehandeling heeft de prioriteit.

Deze behandeling zal meermalen herhaald moeten worden, aangezien de reeds gelegde eitjes overleven en de alpaca direct opnieuw besmetten.

Psoroptes
Psoroptes komt zelden voor en is niet eens bewezen bij alpaca’s. Wij hebben dan ook onvoldoende data om een behandeling te kunnen suggereren. Overleg met uw veearts en controleer de diagnose.

Nabehandeling

Stap 5: Littekenweefsel

Gefeliciteerd! Wanneer littekenweefsel ontstaat bent u al een heel eind op weg naar een alpaca zonder klachten.

De volgende stap is om het littekenweefsel, dat ontstaan is door de schurftinfectie, zacht te houden. Dit kan door het blijven insmeren met (baby)olie, crème, etc. Hier hoeft geen medicatie meer ingemengd te worden. Het helpt om afwisselend tevens met Zink Oxide Spray te behandelen.

Stap 6: Herhaling voorkomen

Enkele overwegingen:

 • Houd uw dieren in de gaten en controleer regelmatig op schurft. Het is immers veel gemakkelijker om een klein plekje te behandelen dan een heel dier!
 • Elke alpaca heeft schurftmijten. Lang niet elke alpaca heeft er echter last van. Vaak is een verlaagd immuunsysteem aanleiding voor schurft om tot een probleem te worden. Wellicht ontbreekt er iets aan bijvoorbeeld voeding (mineralen, vitaminen), is er een onderliggend wormprobleem of is er een gebrek aan schuilruimte. Ook stress kan een rol spelen.
 • Stress kan ook een trigger vormen, waardoor schurft zich kan openbaren. Stress verlaagt ook de weerstand, waardoor de aanwezige schurftmijten dan ineens tot een zichtbaar schurftprobleem kunnen leiden.

Nieuwsberichten

Sponsors