In de Andes leven de alpaca’s op grote hoogte en beschermt hun vacht ze tegen invloeden van buitenaf, zoals grote temperatuurverschillen.

Een aanvulling van vitamine D3 is in ons klimaat en op onze breedtegraad noodzakelijk voor alpaca’s. Vitamine D3 kan onder invloed van uv-licht in het lichaam van het dier zelf worden gevormd.

In Nederland/België is er echter veel minder uv-straling dan in het herkomstgebied van de alpaca. Ook wordt er soms gefokt op een dichtere wol of donkerdere vacht met een meer gepigmenteerde huid. Hierdoor kan onvoldoende uv-licht doordringen en kan het dier zelf onvoldoende vitamine D3 vormen.

Tekort aan vitamine D3

Een tekort aan vitamine D3 kan leiden tot rachitis (ook wel Engelse ziekte genoemd), oftewel een verweking van de botten door onvoldoende inbouw van calcium. Symptomen hiervan die je bij de dieren kunt zien dan zijn onder andere stram/pijnlijk lopen en afwijkende botgroei (O-benen of X-benen).

Aanvulling van vitamine D3

Aanvulling van vitamine D3 is dus van groot belang om het vitamine D3-niveau op peil te houden, zeker in de seizoenen met de kortste dagen en de minste zonuren. Daarom is het verstandig om in elk geval dieren met een dichte, donkere vacht (en donkere veulens die later in de zomer zijn geboren) in de herfst en wintermaanden een aanvulling vitamine D te geven. Hiervoor zijn meerdere middelen op de markt.

  • Vitamine AD3E injectie. Hiermee geef je de dieren tussen begin oktober en eind maart iedere 4-6 weken een onderhuidse injectie. Laat je door je dierenarts goed informeren over de juiste dosering van het product dat je gebruikt!
  • Vitamine AD3E gel. Dit geef je in via de bek, net zoals bijvoorbeeld een ontwormingspasta bij paarden. Kijk bij deze middelen wel goed naar de juiste dosering. De ervaring is dat de geadviseerde dosering vaak te laag is om de dieren te voorzien van voldoende vitamine D3.

Toedienen Vitamine AD3E gel.

Nieuwsberichten

Sponsors